Digitalt utanförskap ska brytas på Get Online Week

HW
Henrik Wilhelmsson

Mellan 27:e till 31:e mars anordnas det årliga evenemanget Get online week på Helsingborgs stadsbibliotek. Målet är att öka den digitala delaktigheten. En rad olika digitala aktiviteter väntar den kunskapstörstande ännu så länge analoga besökaren: allt från VR-kalas till nätsäkerhet och guide till bra e-tjänster. Allt är kostnadsfritt – och det älskar vi! 

Get online week är ett årligen återkommande evenemang som anordnas samtidigt på bibliotek över så gott som hela kontinenten. Det hela arrangeras av organisationen Telecenter Europe, men i grund och botten är Get online week ett initiativ från EU, med målet att öka den digitala delaktigheten i samhället. I Helsingborg är det i vanlig ordning stadsbiblioteket som står som värd för veckan.

– Vi på Helsingborgs stadsbibliotek har i vårt dagliga arbete redan ett stort engagemang i de digitala frågorna, men med den här veckan vill vi verkligen koncentrera det extra mycket och sätta ett finger på arbetet. Syftet är att motverka det digitala utanförskapet, säger Eva-Charlotte Ohlsson, avdelningschef för området SÖK.

Varje deltagande bibliotek får bestämma sina egna aktiviteter, men tre teman är grundläggande för i år. Dessa är:

CybersäkerhetE-tjänsterArbete och entreprenörskapGet online week lockar många äldre besökare, men är en vecka som är öppen för alla som är nyfikna och känner sig sugna på att bli mer delaktiga och lära sig mer om den digitala delen av samhällets vardag. Många externa aktörer är inblandade och håller i aktiviteter. Bland annat är IT-gymnasiet och Vård- och omsorgsförvaltningen på plats. Programmet är fullspäckat och erbjuder spännande innehåll för såväl ung som gammal. På schemat står allt från workshops för barn, till hur man använder e-tjänster i kontakt med 1177. Och för den som vill ha riktigt kul finns det möjlighet att prova på virtual reality.

Av: Calle Nordahl & Göran Svensson

Relaterat material: Kolla Helsingborgs stadsbiblioteks webbplats för senast information kring Get Online Week 

 

Program för Get online week 2017

För vuxna:Måndag och tisdag 27-28 mars kl 10-16Säkerhet på nätetElever från IT-gymnasiet visar hur du säkrar din smarttelefon/surfplatta från intrång och föreläser och visar om säkerhet på internet samt säker e-handel.

Onsdag 29 mars kl 10-16 Vård och omsorgs nya onlineansökan Vård- och omsorgsförvaltningen (Myndighetsenheten) visar hur kunder och anhöriga, digitalt, kan ansöka om stöd och hjälp via e-ansökan på helsingborg.se. Med hjälp av denna tjänst kan kommuninvånare lämna sin ansökan även på kvällar och helger. Torsdag 30 mars kl 10-16 Få ut det bästa av din smartphone Föreningarna; Ria – Hela människan, kamratföreningen G7 och Vorta Drom har gått samman med socialtjänsten för att motverka Digitalt Utanförskap. Träffa våra instruktörer och få hjälp med hur du får ut det bästa av din smartphone eller surfplatta.

Torsdag 30 mars kl 11-14 Visningspunkten Smarta ting för din vardag. Hur du kan använda 1177 för att hitta hjälpmedel som underlättar i din vardag samt appar för dig som har svårigheter med tid, planering och minne. Fredag 31 mars 14-18 VR-kalas Get Online Week avslutas med ett stort VR-kalas där det kommer ges möjlighet att prova på och ta del av virtual reality både som spel och film. Du kan prova på olika typer av spelkonsoler och spel i VR och även prova på andra typer av VR-upplevelser. Detta VR-kalas är även en programpunkt för barn.

Utställare under dagen:BoostHbg – Prova Oculus RiftModerna teatern/Jannike Grut – VR-spelet ”Make Happy”Joshka Wessels – VR-filmen ”Flykten från Sverige” Helsingborgs bibliotek – VR-workshops och PS4 VRMalmö stadsbibliotek – HTC Vive 

För barn: Måndag – Fredag 27-31 mars Under hela veckan anordnas aktiviteter med temat Livet online, som exempelvis; Säker på nätet, nettikett, dilemmafrågor, workshops och boktips i ämnet. Torsdag 30 mars kl 15-17 IT-verkstad med tema Livet online Vi provar på teknik och skapande tillsammans. Digitalt berättande och digitala spel, robotar, programmering och teknikpyssel. Allt kan hända. För barn 8-12 år. Fredag 31 mars 14-18 VR-kalas Detta är samma programpunkt som i de vuxnas schema. Alla åldrar är välkomna till kalaset.