Död mans finger på Sofiero

HW
Henrik Wilhelmsson

Solen värmer och känslan när jag strövar bland rhododendronbuskar och sömniga trädgårdar är lite magisk. Det är höst på Sofiero. I den färggranna parken träffar jag Sofieros trädgårdsdesigner, Sara Bratt, och hon tar med mig på en promenad. Vi passerar forsande bäckar, japanska lönnar och gröna gräsmattor innan vi stannar vid ett ståtligt kastanjträd. Det är en äkta kastanj, som tillskillnad från hästkastanj, är ätbar. Trädet växer vanligtvis i södra Europa och där avnjuts frukten rostad, i grytor eller i bakverk. Äkta kastanj är, odlad i parker och trädgårdar, inte helt ovanlig i Skåne men norr över är klimatet för kyligt.

Lite längre in i parken hittar vi en klarröd perukbuske. Äldre perukbuskar får blommor som liknar stora puffiga plymer, därav namnet. Men Sofieros buske har tyvärr inte blommat ut ännu, kanske är den för ung. Vi håller tummarna för att se yviga peruker nästa år. I år får vi nöja oss med den vackra färgen.

Ett tjugotal meter från perukbusken luktar det sockervadd. Det är trädet katsura som tappat sina blad. På hösten färgas de hjärtformade bladen gula och får samtidigt en söt lukt. På Sofiero doftar alltså hösten godis. Katsura är ett lagom stort träd som är vackert året runt och passar i en liten trädgård.

Turen fortsätter ner i ravinen och där passerar vi det exotiska ambraträdet. Den klarröda färgen gör trädet svårt att missa. Det latinska namnet Liquidambar kommer från engelskans liquid amber, på grund av trädets bärnstensfärgade sav som förr användes inom amerikansk naturmedicin. Många blandar ihop trädet med lönn, bladen är lite lika.

Vårt sista stopp blir narrbusken. Under sommaren pryds busken av ett grönt lövverk, men på hösten färgas bladen gula och busken får en märklig blå frukt, även kallad död mans finger. Vågar du känna på frukten förstår du varför.

När jag tackar Sara för turen vet jag att jag snart kommer tillbaka. Hösten på Sofiero är värd att avnjutas fler än en gång.

Parken på Sofiero är öppen dagligen mellan 10:00 – 16:00 fram till den 16 april.Slott, utställningar, café, slottsbutik och toaletter är stängda.Parken är stängd julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.