”Dricka jul” och blanda ”drickablandning”
Vad ska du dricka i jul? Glögg, julmust, julöl, svagdricka eller kanske bubbel? Ta inspiration och lär dig mer om vad vi drack i juletid förr och vad vi hade för dryckestraditioner. Idag är det 22 dagar kvar till Jul på Fredriksdal och det är Fredriksdal som är värd för dagens lucka.
Året är 2013 och det skummar av nya mikrobryggerier i vårt avlånga land och ölen återtar sin plats i våra hjärtan. Vi har en lång tradition i Norden av att brygga öl och svagdricka. Fram till mitten av 1800-talet bryggde ofta kvinnorna hemma i brygghusen och många gårdar hade sina egna humlegårdar. Både svagdricka och öl bryggdes från början av mältat korn med humlekottar, men svagdrickan har betydligt svagare alkoholhalt och innehåller tillsatt socker, sackarin eller sirap. Förr användes den både till gröten och som måltidsdryck. Om det var ont om mjölk kunde mor servera ”drickablandning ”som bestod av hälften mjölk och hälften svagdricka.
Men när det var jul skulle det bryggas extra starkt julöl så familjen kunde ”dricka jul ”. Vi hittar uttrycket redan under vikingatiden. Det betyder att alla på gården samlades och drack nybryggt julöl som skickades runt bordet i trästånkor, stop eller vackra krus. Denna tradition fortsatte långt fram i tiden. På Annas namnsdag den 9 december var det lämpligt att provsmaka julölet och därför finns ofta en kanna avbildad denna dag i gamla almanackor.
En del bönder stoppade ett halvstop brännvin utan kork i ölbrygden som gjorde det starkt och gott. För att sätta fart på jäsningen sprang folket runt huset flera gånger. Man kunde också ropa ” hej lustig ” så högt man kunde när jästen kastades i så att jäsningen skulle gå bättre.
På 1800-talet expanderade bryggerierna och de gamla träfaten och kaggarna ersattes så småningom av fabrikstillverkade glasflaskor med kork. 1884 antog Stockholms bryggareförening den första standardflaskan i världen, den så kallade Stockholmsflaskan eller knoppflaskan. Här ovan ser vi tre olika storlekar av just knoppflaskan som hade tre olika volymer: 2/3 liter, 1/3 liter och 1/6 liter.
Häng med oss när vi räknar ner till Jul på Fredriksdal tillsammans med kulturplatserna i Helsingborg. I morgon öppnar vi lucka3, missa inte det.
Du öppnar lucka 1 här och du hittar alla luckor i julkalendern här så småningom.