Drömmar i Helsingborg

PS
Paul Svensson

Utställningen Drömmar i Helsingborg visas just nu på Dunkers kulturhus i 81m2. Temat är unga helsingborgares framtidsdrömmar och via en dokumentärfilm får besökare höra vad de har att säga. Utställningen visas från 2 april till 17 maj och det är fri entré.

Framtiden hör de unga till, det är känt sedan länge. Men vad tycker egentligen de unga själv om framtiden? Har de några förväntningar på världen och vad drömmer de om där på gränsen mellan ung och på väg ut i vuxenlivet? Utställningen, Drömmar i Helsingborg, består av en dokumentärfilm som visas på filmduk i det lilla utställningsrummet 81m2 på entréplan. För regin står Klas Karterud, som har en diger meritlista av svenska tv-serier och dokumentärfilmer.

Klas blev nyfiken på hur unga helsingborgare ser verkligheten och tillsammans med Helsingborgs stads Visionsfond kunde han färdigställa projektet. I filmen berättar tonåringar, 14–17 år, om sina framtidsdrömmar och hur de ska göra för att nå dit. De berättar också hur de tror att deras liv kommer att se ut om 20 år, det vill säga år 2040.

Är det skillnad på att växa upp i dag jämfört med för 20 år sedan? Hur påverkas dagens unga människor av alla larmrapporter om ökad psykisk ohälsa bland barn och unga? Klimatkrisen är en annan aktuell fråga som är än större för dagens generation. Dessa ungdomar växer faktiskt upp i en tid då en stor del av isarna redan smält och haven på sina ställen fiskats ut helt. Det är också den här kontrasten som Klas Karterud vill belysa med filmen. Hur dagens ungdomar trots allt måste våga hoppas på en ljusare framtid och drömma om bättre tider.

Vad: Drömmar i Helsingborg
När: 2 april-17 maj
Var: Dunkers kulturhus, 81m2
Pris: Fri entré

Lämna en kommentar