Du missar väl inte Kulturveckan?

HW
Henrik Wilhelmsson

Kulturveckan är i full gång. Fram till och med 19 november uppmärksammas kulturen i Helsingborg. Veckans tema är frihet – och i synnerhet yttrandefrihet. Programmet innehåller något för såväl stora som små, det blir teater, musik, samtal och filosofi och mycket mer. Här är ett axplock av kulturella begivenheter under veckan.

Veckan tjuvstartade redan i fredags med vernissage av Nordisk salong samt invigningen av Helsingborgs Scenkonstforums Amatörteaterfestival. Söndagen den 19/11 rundas hela veckan av. Mellan klockan 11 och 16 är det öppet hus på Kulturmagasinet. – Under dagen kan du bland annat fotografera dig i en antik fotostudio, besöka våra konserveringsateljéer och museimagasin, spana i den digitala museisamlingen och se våra dokumentationsprojekt. Det kommer också att finnas fika till självkostnadspris i vårt atrium, samt barnpyssel och tipspromenad.  Och ta tillfället i akt och prata med alla som arbetar här. Dela med dig av och ta del av all den historia som finns i Helsingborg, säger Annelie Månsson Hassby.

Däremellan fylls veckan av diverse aktiviteter, både på stadens institutioner och hos det fria kulturlivet, och andra medverkande. Bland annat en hel dag tillägnad filosoferandet den 16/11. Och gillar du filmen The Blair Witch Project ska du besöka Kärnan för skräckfilmsmys den 18/11 där det visas unik specialvisning av ”Curse of the Blair Witch”.  Och innan filmen möts besökaren av Loljud i ett dansant eko och fantasmagoriska videoprojektioner. För den som inte kan få nog kan man även låna konsoller på plats för att bli skrämd i VR (virtual reality), i samarbete med BOOST Hbg.  Under ett dygn med start fredagen den 17 november klockan 17 fylls Konsul Perssons Villa av arrangemang med teater, musik, dans, film, konst, poesi, författarsamtal, mat och dryck. Medverkar gör bland många andra PC Jersild, Åsa Linderborg, Marika Lagercrantz, Bodil Jönsson och Stockholms Musikteater.

Och nyss nämnda Marika Lagercrantz dubblerar och deltar även i ett estradsamtal på Dunkers kulturhus med tema frihet och kultur tillsammans med Ola Larsmo, Marika Lagercrantz och Astrid Assefa den 18/11.

För den musikintresserade kan David Bowie-musikalen på Helsingborgs Konserthus bli en höjdare. Det är Kulturskolan som visar prov på sin begåvning.  Tanken med hela Kulturveckan är att bjuda in alla helsingborgare att upptäcka mångfalden av kulturverksamheter som finns i Helsingborg, där bidragen från det fria kulturlivet och stadens egna institutioner är lika viktiga. Utöver det rent traditionellt kulturella under Kulturveckan så har handlarna i City och dess krögarnätverk en rad fina rabatter för dig med Kulturkort.  Spana in http://helsingborgcity.se/kulturveckanhbg/ för alla fina erbjudande som besökaren kan ta del av. Här hittar du hela programmet https://helsingborg.se/kulturveckan

Deltar du under veckan får du gärna dela med dig av dina upplevelser genom att använda hashtagg #KulturveckanHbg i sociala medier.