Dunkers experimenterar med klimatet

HW
Henrik Wilhelmsson

Vad gör vi egentligen med jorden? Är det människans rätt att ta vad vi vill utan att tänka på vad som händer för framtida generationer? Hur påverkar vår framfart morgondagens väder och klimat? I utställningen The Climate Experiment, som visas på Dunkers kulturhus från 5 maj till 21 oktober, experimenterar konstnärsduon Bigert och Bergström på frågan med sina hyllade konstverk.

Det stormar lite extra kring den stora klimatfrågan över hela världen just nu. Men det är inget som Mats Bigert och Lars Bergström inte är vana vid. De träffades på Konstakademin i Stockholm i slutet av åttiotalet och sedan dess har deras fokus legat på frågor som rör människans förhållande till naturen. De skapar konst både för sig själva och för världen och bjuder in betraktaren till eftertanke.  

The Climate Experiment är inget undantag. Här kan nyfikna besökare förundras och få sig en redig tankeställare på vägen. På plats finns bland annat ”Storm Chamber” och ”Steam Chamber” från klimatkammaren samt nyare objekt och projektfilmer. Till The Climate Experiment har Bigert och Bergström uppdaterat två av sina tidigare verk, ”Adrenaline Dream” samt ”Tomorrow´s Weather”. Det sistnämnda verket kommer dessutom att ställas ut på entréplan i 81 kvm. Det betyder att det alltid är fri entré till ”Tomorrow´s Weather”, ett konstverk som ändrar skepnad beroende på väderrapporten för morgondagen. I verket finns det LED-jus som påverkas av väderleken, vilket gör att ”Tomorrow´s Weather” ändrar utseende från dag till dag. Minst sagt spännande för oss helsingborgarna då vår älskade stad har en tendens att bjuda på ganska omväxlande väder 365 dagar om året.

Konstnärerna själva kommer att vara på plats under vernissagekvällen, fredagen 4 maj klockan 18:00-20:00. Kom förbi och lyssna när de inviger utställningen och berättar mer om sina egna experiment och hur de har inspirerats av klimat och väder genom åren. Kvällen till ära är det dessutom fri entré. Övriga dagar gäller ordinarie pris: 70 kr per person. För dig med Kulturkortet är det förstås alltid fri entré till The Climate Experiment, oavsett om det är vernissage eller inte.

Under nästan samma period som The Climate Experiment visas på Dunkers, visas även The Weather War av Bigert och Bergström på Skissernas Museum i Lund. Utställningen pågår till och med 9 september och för dig med Kulturkortet går du in på museet för endast 50 kr (fri entré för studerande).

Även om klimatet inte är något att skratta åt vill vi passa på att tipsa om Bigert och Bergströms publika verk Ecco Humor. Detta konstverk har underhållit helsingborgare sedan 2003. Inte hört talas om det? Då är det hög tid att du tar dig ner till Sundstorggaraget (helst med cykel eller till fots då det är mest miljövänligt) och låter skrattsalvorna hagla framför världens största skrattspegel. 

Vad: The Climate Experiment – Bigert & Bergström När: 5 maj – 21 oktober Var: Dunkers kulturhus Pris: Fri entré med Kulturkortet, ordinarie pris 70