Dunkers kulturhus bjuder in till 20-årskalas

PS
Paul Svensson

I april firar Dunkers kulturhus i Helsingborg 20 år. Mellan 27–30 april bjuder man på allt i huset och har ett programutbud som innehåller mycket av varje. Det blir tårtkalas, samtal med kulturhusets arkitekt Kim Utzon, husvisning, körsång, sagoläsning, pianomaraton, dans, utställningar och flera olika sorters konserter. Under kalaset blir det också premiär för kulturhusets nya entrédisk och en liten shop.

Dunkers kulturhus har varit verksamma i Helsingborg i 20 år. Här skapas framtidens kultur och det är ett besöksmål för konst-, kultur och musikintresserade i Öresundsregionen och i Sverige. Här kan besökare också ta del av teater och dans. Nu när man fyller 20 år bjuds det på aktiviteter kopplade till hela husets verksamhet. Det blir ett kalas med spännande och skiftande program för alla åldrar.

Ett kalas där du är huvudgästen
Från Dunkers kulturhus sida utlovar man riktig kalasstämning, musik och att det ska hända saker på entréplan varje dag. Det är också fri entré till alla utställningar, teater- och musikföreställningar. På programmet står bland annatstorkör på trapporna mot Sundstorget med över 100 personer från olika körer i Helsingborg, familjefest med ansiktsmålning, prova på-aktiviteter och visningar i utställningarna. Man kommer även att arrangera dansföreställningar, guidade visningar i huset, teater och det blir jättemycket musik. Tanken är att det ska kännas som att du kliver in i ett kalas där du är huvudgästen.

Träffa arkitekten bakom huset
Under åren har Dunkers kulturhus gästats av många kända konstnärer, artister, musiker och författare. På kalasets första dag får man besök av Kim Utzon. Kim är arkitekten som har ritat Dunkers kulturhus. På dagen 20 år efter invigningen samtalar han med verksamhetschef Gunilla Lewerentz om tankarna bakom husets arkitektur och de förändringar som har skett i kulturhuset under åren. Just förändring är något som genomsyrar såväl verksamheten som huset i sig.

Från Shakespeare till Sydafrika
Allt som allt bjuds det på ett trettiotal programpunkter med fri entré. En kväll snackas det Shakespeare tillsammans med författaren och filmkritikern Göran Everdahl och en annan kväll bjuds det på musik från filmserier som Harry Potter, Star Wars och Sagan om Ringen. Det blir också flera olika dans- och teaterföreställningar. Elin Hedin arbetar som koreograf för Helsingborgs stad och kommer att vara på plats tillsammans med 12 seniordansare i åldrarna 66–90 år för att hylla såväl Dunkers kulturhus som dansfilmen Minnet av ett hem. På temat dans blir det också en föreställning hela vägen från Sydafrika för barn och deras familjer. Föreställningen består av fem delar inspirerade av vatten, vind, jord, kroppen och sång. Dunkers kulturhus speciella ”husgrupp”, S. O. J, kommer också och uppträder med sin föreställning Carpe Diem … eller när är det för sent att starta punkband? Doften av nedgångna Converse och äggkartonger är starkt närvarande. Det blir rätt högt också.

Under de fyra kalasdagarna är det fri entré till all verksamhet i kulturhuset. Utställningarna står öppna för alla besökare att ta del av. Det samma gäller även för föreställningar, workshops och samtal som arrangeras under 20-årskalaset. Antalet platser är dock begränsat och man ber besökare att förhandsboka sina biljetter via entrén på Dunkers kulturhus eller online via hbgkulturbutik.se.

Besök dunkerskulturhus.se för mer information och komplett kalasprogram.

Vad: kalas i dagarna fyra
När: 27-30 april
Var: Dunkers kulturhus
Entré: fri entré till allt under 20-årskalaset

Lämna en kommentar