En aktivitet för hela familjen under mark i Helsingör

Fideli Österström

Ni har väl inte missat att Kulturkortet har ett samarbete med M/S Museet för Sjöfart i Helsingör? Danmarks största sjöfartsmuseum, som bara ligger ett stenkast från Kronborg slott, är ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Förutom båtar, sjöfart och annat som hör temat till är arkitekturen ytterligare en anledning till att åka dit.

Museet har massor av utmanande, intressanta och kreativt stimulerande aktiviteter för såväl stora som små. Det 400 kvadratmeter stora drömskeppet är perfekt för barn med spring i benen. I det maritima lekuniversumet kan barn mellan 2-10 år springa, hoppa och röra på sig utan begränsningar. Endast fantasin sätter gränserna för vad man kan hitta på i den maritima världen som ämnar skapa känslan av oändligt äventyr.

Om du har planerat att ta med familjen till Helsingör under julledigheten får du vara extra uppmärksam på öppettiderna. Museet håller nämligen stängt 23-25 samt 31 december men under måndagen 30 december är det däremot öppet. I sjömansverkstaden kan du och ditt barn bygga ert drömskepp eller drömakvarie. Rep, segel och andra material finns till hands för att ni ska kunna skapa vad ni vill.

Det finns även möjlighet att uppleva utställningar innehållande såväl klipp, historier och materiella ting som förstärker upplevelsen. På tal om att maximera besöket är museet beläget under mark och de sneda golven i olika nivåer ger en känsla av att vara till havs. Den ikoniska arkitekturen är ämnad att reflektera Danmarks roll som sjöfartsnation – då som nu – genom att integrera museets placering och omgivningar med utställningarna.

Museets kafé bjuder på rätter med högkvalitet på säsongsbetonade råvaror och under december bjuds det även på julklassiker som glögg, risalamalta och sill. Till sist kan vi inte låta bli att tipsa om museishopen som inspirerar och erbjuder produkter från såväl danska och internationella designers och leverantörer. Allt med en maritim twist.

Öppettider 30 december
Drömskeppet och museet har öppet: 11.00-17.00
Sjömanverkstaden har öppet: 11.30-16.30

Lämna en kommentar