En alldeles särskild dag på Stadsteatern
Stadsteatern ger, med premiär 2 mars, en musikalversion av Ettore Scolas mytomspunna film ”En alldeles särskild dag”. Året är 1938 och Hitler är på besök i Mussolinis Rom. Förhindrade att delta i paraderna möts det omaka paret Antonietta och Gabriele…
1970-talet betraktas av många som ett gyllene decennium för filmen. I Tyskland fanns regissörer som Fassbinder, Wenders och von Trotta. I USA stod Scorsese, Coppola och Spielberg för både konst och kassaintäkter. I Italien var fortfarande Fellini i full produktion och Bertolucci gav oss storverk som ”Sista tangon i Paris” och ”1900”. Men i Italien fanns också Ettore Scola, regissören bakom bl a ”Vi som älskade varann så mycket” och ”Fula, skitiga och elaka” från 1976. Året efter hade Scola premiär för ”En alldelses särskild dag”, ett kammarspel mellan den Mussolini-trogna hemmafrun Antonietta och den homosexuelle, tillika sparkade radioprataren Gabriele. Gabriele står dessutom i begrepp att deporteras till Sardinien, både för sin läggning och för sina anti-fascistiska åsikter. I de båda roller såg man Sophia Loren och Marcello Mastroianni. Båda skådespelarna hade här lämnat sina stereotypa roller som latinsk älskare respektive italiensk sexbomb.
Nu sätter Helsingborgs stadsteater upp filmen i en musikdramatisk tolkning med premiär 2 mars. För regin står Annika Kofoed, för musiken PO Nilsson och i de båda huvudrollerna ser vi Anki Albertsson och Stefan Clarin.
Vid ett litet samtal berättade Annika att hos sett filmen vid 12 års ålder och att den då gjorde starkt intryck på henne. Filmens manus är också ett teatermanus, som hon troget följt, men bearbetat genom att lägga till drömsekvenser och naturligtvis genom att tillföra musiken.
Den nykomponerade musiken står PO Nilsson för, som både låtit sig inspireras av den italienska musiktraditionen, men också låtit filmens och pjäsens scener leda till mer fria musikaliska associationer.
På frågan om hur det känns att axla Marcello och Sophias roller säger Anki och Stefan, de båda huvudrollsinnehavarna, att de naturligtvis sett filmen, men att de ganska omgående måste lämna de italienska förlagorna för att skapa sig en egen bild av de tilltufsade, marginaliserade men varmhjärtade karaktärerna Antonietta och Gabriele.
Föreställning kommer också att i en turnéversion ge sig ut på resa runt om i Skåne.
Mer om föreställningen och om inblandade finns att läsa under Stadsteaterns webbplats.
Foto: Sophie Håkansson respektive Stadsteaterns pressbild