En dag i livet för 20 år sedan

HW
Henrik Wilhelmsson

Kulturmagasinet firar 20 år i byggnaden på Fredriksdal. Vad har du för minnen från år 1996? Bidra till museisamlingarna, det är lätt och smidigt gjort på Öppet hus 20 november klockan 11-16.

– Du är mycket välbärgad. Men ensam. Jag ser dig åka runt i din gula bil. Det verkar vara allt du gör om dagarna.

Mediet talar med ett hopknycklat ansikte och ansträngd barnröst. Det är för att en ande tagit henne i besittning. Jag lyssnar utan att missa ett enda ord.

– Hur dog jag då? väser jag ivrigt.

– Du hostar. Lungcancer.

Stundens stora ögonblick. Jag visste det! En pusselbit har lagts på plats och det har jag mediet som berättar om mitt förra liv att tacka för.

Året är 1996. Jag är 14 år och en sökare på jakt efter en högre mening med allt. Med livet, skolan, familjen, well, allt som har med min värld att göra. Jag är tonårstrött, skoltrött och att bo i min hemstad Lund känns som ett straff för något taskigt jag gjort. Helst av allt vill jag emigrera till ett ballare land än Sverige.

Jag går i 8:an. Att tro på det övernaturliga piggar upp min tillvaro. Så jag skaffar mig arbetslivserfarenhet i en New Age-butik. Praoveckorna förflyter i ett töcken av rökelse och plång från panflöjter från cd-spelaren. Det är inte så mystiskt som man kan tro att jobba i en New Age-butik. Jag inventerar kristaller och drömfångare och skriver ner alla siffror i ett block. Jag städar. Jag ber om en trasa för att torka av dammet på glashyllorna – men drabbas av ångest eftersom jag inte kommer på något annat än att definiera trasan som ”magisk”. Och magi, det är ju sådant som de i New Age-butiken håller på med. Men butiksföreståndarinnan rycker in och räddar mig från min tunghäfta:

– Supertrasa, menar du.

Puh.

På lunchrasterna kanaliserar häxorna (som de kallas när det inte står ”handledare” i mina praopapper) och förmedlar goda råd från Andra sidan. I denna tillvaro saknar jag varken att experimentera med utköpt sprit eller att prova knark, jag är hög på citronmelissteets positiva effekter.

Det enda som sticker hål i mitt andliga rus är när pappa kommer och hälsar på.

– Fy fan vad här luktar! startar pappa glatt så fort han kliver in genom dörren. Han ser sig om efter medhåll från butikens kunder.

 – Sluta! väser jag desperat. Jag vet att det barkar åt bara ett håll nu.

Jag visar honom en opalring som jag önskar mig i födelsedagspresent och trär den över tummen.

– Va, ska du ha den där på tummen?! Det är väl bara bögar som har det, ropar pappa och söker återigen publik i kunderna.

Så får han syn på illustrationen med kroppens chakran som står på disken. Den påminner om den där bilden på badhusen som uppmanar till noggrann tvagning av vissa ställen. För varje chakra finns en kristall som kan hjälpa till med att stimulera energierna. Pappa studerar de inringade kroppsdelarna. Tredje ögat, solarplexus och baschakrat i bäckenhöjd… Han börjar fnittra lyckligt. Å nej, hinner jag tänka trots att fasan kryper som bly genom min tonårsreaktion. Pappa vänder sig till butiksföreståndarinnan i kassan.

– Blir man pigg i bäret av en karneol?

Hon tittar på honom med allvarsam min.

– I benet, ja.

Jag håller på att brinna upp av skam och lämnar butiken. Pappa följer efter i skrattparoxysmer.

Minnet dyker upp då och då och broderas ut med nya detaljer. Det var inte en sådan där far och dotter-stund i solnedgång just då. Men än idag kan bara minnet av en halvädelsten få min far på gott humör. Eller i god energi, rättare sagt.

Öppet hus på Kulturmagasinet 20 november 11-16

1996 öppnade huset för Kulturmagasinets samlingar. Det har gått 20 år sedan dess och det firas med öppet hus den 20 november 2016. Mellan klockan 11:00 och 16:00 kan du bekanta dig närmare med Kulturmagasinets breda verksamhet med bland annat minnen och föremål som driver Helsingborgs historia framåt. Se hela programmet här.

Vad minns du från 1996?

Har du också ett minne som poppar upp från år 1996? Vill du dela med dig? Kulturmagasinet är idel öra. Hela dess verksamhet är ju beroende av nordvästskåningars bidrag till samlingarna. Det är lätt och smidigt gjort på Kulturmagasinets 20-årjubileum. Passa på att få ditt minne och ett föremål förevigat på museum – snacka om ett häftigt sätt att bidra till Helsingborgs historia på! Du kan också fylla i ett formulär på Kulturmagasinets webbplats.

På bilden: Halvädelstenarna karneol, turkos och howlit. Foto: Auckland Photo News.

Läs artikel om Kulturmagasinet 20 år.