En dag i världen

HW
Henrik Wilhelmsson

Av alla tider som någonsin har existerat, så lever vi i den bästa. Jag vet: det existerar mycket skit, mer än vad man orkar tänka på. Men idag är, vid all jämförelse, lite bättre än igår. En sak jag gillar med vår samtid är att myten om det ensamma skapande geniet håller på att dö, och att människor i större utsträckning ser det genialiska i samarbete. För det finns något magiskt i att göra saker tillsammans med andra. Därför det blir aldrig exakt hur någon av deltagarna har tänkt sig att det ska bli. Oftast blir det mycket bättre.

Jag tror att i takt med den tekniska utvecklingen kommer vi se fler projekt som det www.aday.org kör igång imorgon tisdag den 15 maj.

Ett gigantiskt fotoarkiv av just den 15 maj 2012 ska skapas. Det ska innehålla bilder från hela världen och vara tillgängligt för framtida generationer och forskning. Vem som helst får vara med, och ju fler som deltar desto bättre kommer det att bli. Utöver det digitala arkivet kommer de bästa bilderna att publiceras i en bok och en turnerande utställning som kommer till Dunkers våren 2013.

Proffs- och amatörfotografer, oavsett vem man är eller vad man gör, kan vara med och dokumentera sin dag med mobilen, systemkameran eller något annat som kan ta en bild.

Surfa in på www.aday.org och läs mer om projektet eller registrera dig på en gång. På samma ställe kommer vi sedan kunna se dagen växa fram när människor från hela världen laddar upp bilder. Det är så här konst skapas idag.