En dag med digitala berättelser

HW
Henrik Wilhelmsson

Från pärmar och dammiga lådor till mobiltelefoner, datorer och USB-minnen. Platserna vi lagrar våra bilder och historier på har sannerligen ändrats under åren. Torsdagen 31 maj anordnas en temadag på Digidel (stadsbiblioteket) med fokus på digitala berättelser och hur du digitaliserar dina gamla bilder, filmar med 360-kamera samt skriver haikudikter.

Har du en spännande historia att berätta om ditt liv i Helsingborg? Kanske något som är av värde att dela med sig av till andra? Visste du att Kulturmagasinet arbetar aktivt med att samla in helsingborgarnas livshistorier? Den här informationen läggs sedan upp i en stor databas som heter Carlotta och som är till för att bevara allt det där som har hänt i Helsingborg under åren. Kanske finns du redan med där i dag eller vill bidra med nytt material?

Då ska du inte missa temadagen på Digidel på stadsbiblioteket torsdagen 31 maj. Under dagen berättar personal från Kulturmagasinet mer om Carlotta och det anordnas även två workshops där du får lära dig att scanna dina gamla fotografier. När du digitaliserar dina bilder behöver du aldrig mer plocka fram det där gamla fotoalbumet från vinden. Du kan spara ner bilderna på din dator, i din mobil eller i ett USB-minne.

På plats kommer du även att få möjlighet att lära dig mer om hur en 360-kamera fungerar. Inte hört talas om en sådan tidigare? Denna makalösa manick låter dig spela in filmer som sedan kan roteras på skärmen i 360 grader. Låter det intressant? Kom förbi och låt BoostHBG visa mer om hur det fungerar och hur du kan skapa dina egna moderna filmklipp och berättelser.

För dig som är inne på dikter kommer du även få chansen att testa på att skriva japanska haikudikter tillsammans med Digidels egen robot Nao under dagen. Kolla in programmet för tiderna.

PROGRAM:

14:00-19:00: Carlotta Lär dig mer om databasen Carlotta.

14:00-16:00: Workshop: Scanning Lär dig att scanna dina gamla bilder. Ta med dig ett par papperskopior eller diabilder för att testa. Max tio deltagare per workshop. Anmäl dig på bibliotekets webbplats eller via telefon: 042-10 69 00.

17:00-19:00: Workshop: Scanning Lär dig att scanna dina gamla bilder. Ta med dig ett par papperskopior eller diabilder för att testa. Max tio deltagare per workshop. Anmäl dig på bibliotekets webbplats eller via telefon: 042-10 69 00.

17:00-19:00: Workshop: Lär dig använda 360-kamera Skapa roterbara filmer med 360-kamera. Föranmälan krävs. Mer information och anmälningsformulär finns på bibliotekets webbplats.

14:00, 16:00 och 18:00: Skriv haikudikter Gillar du att skriva dikter? Kom förbi och prova på att skriva haikudikter tillsammans med Digidels robot Nao.

Det har hänt mycket sedan människan först började med berättelser kring lägerelden. I dag berättar vi mer via bilder än faktiskt berättande. En dag med digitala berättelser på Digidel. Fri entré för alla. Läs mer om arrangemanget på Digidels webbplats

Vad: Digitala berättelser på Digidel  När: Torsdagen 31 maj 14:00-19:00 Var: Digidel (stadsbiblioteket) Pris: Fri entré