En hiskelig historia – från genrepet på Fredriksdal

HW
Henrik Wilhelmsson

Grus och små torra kvistar knastrar under skorna när vi sakta rör oss framåt på stigarna i mörkret på Fredriksdal. En gammal oljelampa lyser upp vägen och i dess sken spelar sinnet oss alla lustiga spratt. Skuggorna rör sig blixtsnabbt in och ut ur buskarna, det prasslar i löven och från ovan kraxar fåglarna olycksbådande…

Vi har samlats en bit in från huvudentrén och väntar med spänning på att den dramatiserade vandringen ska ta sin början. En gammal oljelampa brinner i mörkret, herrgårdens fönster är kolsvarta och snart dyker historiens första skådespelare upp och berättar om ett Helsingborg från slutet av 1800-talet: en stad där ångbåtar, droskor och sociala orättvisor är vardagsmat. Här byggs stämningen upp med tidsenliga kostymer och manusförfattad dialog. Snart får vi veta att familjen Ståhle residerar på Fredriksdals ägor och att det bor ungefär 30-tusen invånare i staden. Men allt står inte rätt till på egendomen (som för övrigt ser ovanligt spöklig ut med de släckta fönstren). Skådespelaren ber oss att följa efter henne och snart nystas en riktigt hiskelig historia upp med försvunna personer, gengångare och andra kusligheter.

Historien förs framåt i gruppromenader på området och via olika berättarstationer, både utomhus och inomhus. Stämningen är mystisk. Fredriksdal är den perfekta platsen för en historia som utspelar sig under slutet av 1800-talet. De tidstrogna omgivningarna, tillsammans med höstmörker och tunn kvällsdimma, blir som kreativt bränsle för fantasin. Tankarna virvlar i det dunkla ljuset från de gamla gatlamporna, vinden ruskar om trädkronorna och vad, eller vem, är det egentligen som knirrar i de gamla trähusen?

Själva vandringen tog ungefär 70 minuter från start till slut. Och visst kändes det allt lite kusligt, även för en manlig kulturtant på snart fyrtio år, att tassa fram genom mörkret på Fredriksdal efter stängningsdags.

En hiskelig historia spelas fredagen den 27 oktober klockan 18.00–20.45. Avgång sker var 15 minut från huvudentrén på Fredriksdal. Under kvällen håller även trädgårdskafét öppet för de som deltagit på vandringen. Här finns möjlighet att handla värmande chokladdryck, kanelbullar samt något matigare från grillen.

Vad: En hiskelig historia När: 27 oktober klockan 18.00–20.00 (avgång var 15 minut) Var: Fredriksdal museer och trädgårdar (samling i huvudentrén) Pris: Biljettpris 140 kronor per vuxen och 50 kronor för unga till och med 18 år. Förköp via ticketmaster.se