“En konstnär som världen behöver se”

DN
Dennis Nilsson

Det är precis vad det låter som. Det är vinnaren av Swedish Photography Awards som ställer ut på Dunkers kulturhus. Årets vinnare är fotokonstnären Albin Biblom som använder bilden som kraft för att visa vart vi är på väg, ofta genom att visa det förflutna. Albin belyser olika slags problematik kring människans komplexa relation till naturen som vi behöver diskutera. Utställningen visas på Dunkers 19 oktober till 9 februari 2020.

Juryn var eniga om att Albin Biblom är en konstnär som världen behöver se. Fotografen och filmaren Albin Biblom verkar i en tradition av berättande konstnärer som arbetar med bilden som kraft för att belysa problematik. Utställningen väcker viktiga frågor kring människans komplexa relation till naturen, och om vårt behov att vilja dominera, bemästra och kontrollera vår omvärld.

Albin utbildade sig på International Center of Photography i New York och på Gerrit Rietveld Academy i Amsterdam. Idag har han sitt säte i Stockholm och har haft ett stort antal utställningar, bland annat i Amsterdam och Berlin. Hans utställningar är visuellt starka och väcker frågor om fångenskap, kontroll och gränsen mellan att älska och äga. Men han är också väldigt noga med att inte berätta vad betraktaren ska se, det är tydligt att vi ska få skapa vår egen uppfattning.

Sandeng och Swedish Photography Awards
Sandeng grundades 2009 och är idag en av landets främsta och mest respekterade bildproducenter med uppdrag för gallerier, museer och yrkesverksamma fotografer. Målsättningen är att vara en betydande plattform för svensk och internationell fotografi. Det prestigefulla fotopriset har delats ut sedan 2018, vilket innebär att utställningen i Helsingborg blir den andra i ordningen.

Läs mer om Albin

En artikel från Svenska fotografers förbund om att Albin vinner priset

Foto: Carl Hjelte

Lämna en kommentar