En kul tur med öppet hus på Kulturmagasinet

HW
Henrik Wilhelmsson

Missa inte öppet hus på Kulturmagasinet söndagen 19 november klockan 11.00–16.00. På programmet står bland annat en spännande resa i tid och rum för hela familjen, möjlighet att träffa personerna bakom samlingen, en fotohistorisk utställning och roliga pyssel för både stora och små barn. Och självklart finns det god fika till försäljning under dagen.

På Kulturmagasinet, som delar område med Fredriksdal museer och trädgårdar, finns hela Helsingborgs museisamling i säkert förvar. I underjordiska valv, som slingrar sig under marken på friluftsmuseet Fredriksdal, bevarar man tidens skatter både för dagens och framtidens generationer.

Nu undrar du säkert vad det är för typ av saker. Kort sagt allt som har ett historiskt värde. Här finns riktigt gamla (och många) prylar, som till exempel medeltida vapen, möbler, ett komplett lejonskelett och dinglande kristallkronor från farfarsfars tid. I valven finns också andra ting som inte är riktigt lika gamla. Ett par välanvända gymnastikskor, kläder från 60-talet, VHS-kassetter och kartonger med hundratusentals foton känns kanske inte särskilt historiskt intressanta i dag, men om du vrider fram klockan ett par årtionden kommer säkert dessa saker att bli minst lika spännande som Napoleons gamla strumpor (som dock inte finns på plats).

Förutom att du kommer att kunna spana på museisamlingen bjuder Kulturmagasinet även med dig bakom kulisserna till konserveringsateljéerna. Följ med in och se hur det går till när de noggranna konservatorerna tar hand om de gamla föremålen innan de blir en del av den stora samlingen. Det krävs en hel del skicklighet och kärlek för att hålla historien vid liv i många år framöver. Dagen för även med sig lättsammare underhållning för både yngre och äldre besökare på temat historia. Varför inte låta dig fångas på en riktigt gammal bild i en antik fotostudio? Garanterat en given succé i sociala medier. Glöm bara inte bort att kulturmärka inlägget med #kulturmagasinet2017…

Kulturmagasinets fullspäckade program.

Fotografering i historiska kläder i antik fotostudioFotohistorisk utställningMagasinsvisningar (kl. 11.15, 11.45 (familjevisning), 12.15, 12.45, 13.15 (familjevisning), 13.45, 14.15, 14.45 (familjevisning) samt 15.15)Besök utställningen ”Tingen i samlandets spår” (visningar kl. 11.30 och 13.30)Möt konservatorerna i konserveringsateljéernaPyssel och quiz för barn och vuxnaMöt stadsantikvarien och prata byggnadsvårdFå hjälp att söka i våra samlingar genom databasen Carlotta och stadslexikonetFika till självkostnadsprisHar du inte varit på plats tidigare rekommenderar vi verkligen ett besök nu när Kulturmagasinet öppnar upp dörrarna för allmänheten. Sväng förbi och kika på historiska prylar som du inte ens visste fanns i Helsingborg – tidens ovärderliga skatter. 

Vad: Öppet hus på Kulturmagasinet När: 19 november klockan 11.00–16.00 Var: Kulturmagasinet (uppe vid Fredriksdal museer och trädgårdar) Pris: Fri entré