En lektion i breakdance

HW
Henrik Wilhelmsson

Då är det bara en vecka kvar tills Sveriges största breakdance-arrangemang, Svenska mästerskapen i breakdance, går av stapeln på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Det är första gången som SM hålls på Dunkers men faktum är att en av Dunkers egna kultursamordnare är dansare och själv varit med i SM.

Fredrik Öjbro på Dunkers är mannen som tagit mästerskapen till Helsingborg. Kulturkortet var bara tvugna att få en träff med Fredrik för att expandera kunskaperna kring dansen. En av våra kulturtanter, Dennis, fick i uppdrag att gå en grundkurs hos Fredrik inför SM (se filmen ovan).

– Även om Dunkersbesökarna har lite erfarenhet av breakdance genom RumEtt, lokala föreningen Feet och olika kurser så tror jag inte att kunskapen om dansen är så stor. Dansen i sig är ju galet underhållande så jag tror att man lätt glömmer bort att det faktiskt finns grunder även i denna dans. Att anta en snabbkurs med Fredrik kändes givet och jag hoppas ni som kikar på filmen lär er lite mer om dansens A och O. Utöver det så kan jag säga att det var ordentligt skitkul och jag tror att Helsingborgarna kommer falla för både dansen och kulturen som finns kring – där jag växte upp var breakdancekulturen stor så när jag tar med min familj till Dunkers nästa helg så känns det lite som att visa en del av min barndom, säger Dennis.

 

För hela programmet med dans, uttagningar, shower, graffiti, rap, DJ:s och finalen se SM i breakdance på Dunkers