En ljudande resa genom Sverige

JD
Julin Davenius

Följ med på en vandringskonsert på Fredriksdal museer och trädgårdar. Här kombineras musik och klassiskt berättande som tar med publiken på ett äventyr genom Sveriges landskap i Nils Holgerssons fotspår. Vid tio tillfällen i juli kommer gåsapigan tillsammans med musiker berätta om resan som började på en gård i Skåne, vidare upp till Malmberget i Lappland och tillbaka igen. Med Kulturkortet är det fri entré då vandringskonserten ingår i ordinarie entré.

En ljudande resa genom Sverige är en föreställning som är uppdelad i två delar. Publiken får hänga med på en resa som börjar med en vandring genom ett blomstrande Fredriksdal med gåsapigan som berättar om Nils Holgersson och hans rafflande resa med vildgässen. Sedan övergår vandringen till en sittande livekonsert där den klassiska berättelsen får sällskap av toner från både saxofon och elbas.

Tonsättarna Rosanna Gunnarsson och Jesper Nielsen har komponerat musiken i samarbete med musikerna Linn Persson och Rikard N Jokela. Utöver de musikaliska inslagen har de också hämtat inspiration från naturen och skapat inlevelsefulla ljudeffekter. Publiken kan få höra allt ifrån prasslande skogsljud till de böljande vågorna från havet.

Dramaturgen Hanna Nygren har skrivit manuset baserat på Selma Lagerlöfs bok Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Kulturhistorikerna och berättarna Åsa Hässlekvist och Anna Jönsson från Fredriksdal agerar berättare under föreställningarna.

Vandringen pågår i cirka 60 minuter och ingår i Fredriksdals museer och trädgårdars ordinarie entréavgift. Ingen förbokning behöver göras. De tio föreställningarna kommer pågå mellan 11–13 juli samt 19–21 juli klockan 11.00 och 14.00 (11 juli endast 14.00 och 21 juli endast 11.00).

Under veckorna som föreställningen pågår kommer även en musikverkstad att vara i gång för barn och vuxna. I musikverkstaden finns det möjlighet att skapa sina egna instrument med hjälp av instruktioner som finns på plats. Här kan du tillverka havstrummor, maraccas och nötvisslor som du sedan får ta med dig hem. Musikverkstaden håller öppet 3-30 juli mellan klockan 10.00-16.00.

Vad: en vandringskonsert i Nils Holgerssons fotspår

När: 11-21 juli 11.00 och 14.00

Var: Fredriksdal museer och trädgårdar

Pris: 100 kronor ordinarie entréavgift. Fri entré med Kulturkortet.