En ljudande resa genom Sverige

PS
Paul Svensson

Tonsättarna Rosanna Gunnarsson och Jesper Nielsen har tillsammans skrivit musiken till En ljudande resa genom Sverige. Det är en vandringskonsert som följer i Nils Holgerssons bevingade fotspår och som kombinerar olika musik- och ljudinstallationer med klassiskt berättande. Vid fyra tillfällen i augusti och sex tillfällen i september kan du följa med på vandringskonserten på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg. Med Kulturkortet är det fri entré då konserten ingår i ordinarie entré.

Boken om Nils Holgerssons underbara resa på gåskarlens rygg hör till en av de mest lästa och uppskattade barnböckerna i svensk litteraturhistoria. I boken flyger Nils Holgersson från en gård i Skåne i söder, hela vägen till Malmberget i Lappland och sedan hem till Skåne igen. Det var en resa som tog ungefär åtta månader i Selma Lagerlöfs bok. På den här vandringskonserten skildrar Rosanna Gunnarsson och Jesper Nielsen äventyret på ungefär 60 minuter. Här får man följa med Nils Holgersson från gården i södra Skåne, via trandansen på Kullaberg och vidare ut på äventyr i Sverige.

En uppsättning annorlunda instrument
Musiken är skriven för en något annorlunda sättning instrument, där tonsättarna har ställt in sig på altsaxofon, elbas och tillhörande ljudeffekter. Man har velat göra något annorlunda och instrumenten som de har valt att arbeta med är vanligare inom jazzmusiken. Utöver detta har de också skapat små ljudvärldar och musik som spelas upp från högtalare. Ljudeffekterna gör mycket för upplevelsen och i bakgrunden kommer det att höras allt från prasslande skogsljud till havet, djur, skramlande mynt med mera.

Promenad och musik
En ljudande resa genom Sverige består av två delar. Den första delen är en promenad där publiken lyssnar på fyra nedslag i berättelsen bland Fredriksdals gammaldags gårdar med halmtak, sensommarängar och grönskande natur. Promenaden avslutas med en sittande konsert där berättelsen fortsätter på klassiskt vis. Föreställningen är ett samarbete med Fredriksdal museer och trädgårdar. Museipedagogerna Åsa Hässlekvist och Anna Jönsson agerar som berättare.

Musiken till En ljudande resa är skapad av tonsättarna Rosanna Gunnarsson och Jesper Nielsen med stöd från Musikverket, Region Skåne, Kulturrådet, Helge Ax:son Johnsons stiftelse och kulturnämndens i Helsingborg. I konserten medverkar också Linn Persson, saxofon, samt Rikard N Jokela, elbas. Originaltexten har bearbetats av tonsättare och musiker tillsammans med dramaturg Hanna Nygren.

Vandringen ingår i entrén
En ljudande resa genom Sverige ingår i Fredriksdals museer och trädgårdars ordinarie entréavgift och hålls 25–26 augusti klockan 10.00 och 14.00, 8–9 september klockan 10.00 och 14.00 samt 10 september klockan 11.00 och 14.00. Antalet platser är begränsat till 30 per tillfälle. Biljetter kan hämtas i Fredriksdals huvudentré, Kulturmagasinets reception samt online via hbgkulturbutik.se.

En musikverkstad där besökare kan bygga egna instrument
Till konsertdagarna planeras även en musikverkstad där barn och vuxna kan bygga sina egna instrument av olika material. Tanken är att den ska inspirera såväl besökare som har gått på vandringen som de som ännu inte har tagit tillfället i akt. Verkstaden ingår inte i själva vandringen men kommer att vara bemannad av bland annat tonsättarna.

Vad: Nils Holgersson besöker Fredriksdal
När: 25–26 augusti 10.00 och 14.00, 8–9 september 10.00 och 14.00, 10 september 11.00 och 14.00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: ordinarie entré 100 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år

Lämna en kommentar