En midsommardröm på Fredriksdal museer och trädgårdar

TE
Tommy Esbjörnsson

Sommarängar och blomster, lustig groddans och lekar i lantlig idyll mitt i city. På Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg firar man midsommar tillsammans med Folkdansens Vänner. Fokus i år är på gamla lekar och på folkdräkter. Midsommar på Fredriksdal arrangeras 23–24 juni. På midsommarafton förlänger man friluftsmuseets ordinarie öppettider till klockan 21.00.

På plats bland gamla gårdar och sommarängar firas en nutida svensk midsommar men med rötter i traditionerna. Det blir ringlekar, fackeldans, folkmusik och fint med blomster och lövad dansbana.

– Förra året hade vi väldigt många, både helsingborgare och hitresta, och väldigt glada besökare. För mig var det första gången jag firade midsommar på Fredriksdal och det var en helt fantastisk stämning från förmiddag till kväll. Vi hoppas att många vill komma och dansa kring majstången med oss i år igen, säger Elin Pettersson, projektledare på Fredriksdal museer och trädgårdar.

Det är Folkdansens Vänner som står för programmet i en tradition som varat ända sedan början av 1930-talet. Föreningen har bland annat med sig skånska riksspelmannen Karin Wallin. Besökaren får vara med om dans kring majstången, uppvisningsdans, aktiviteter och lekar för stora och små och kaffeservering. Känner man sig litet trött i benen efter allt dansande kan man ta en tur med och häst och vagn. Platsen, nära Ågård, skapar en atmosfär som är svår att hitta någon annanstans.

Elin Pettersson berättar vidare:
– När dagen går mot kväll skapar grönskan och de gamla byggnaderna en nästintill magisk stämning tillsammans med musiken och dansen. Här finns allt som behövs för att uppleva en genuin midsommardröm i Helsingborg.

Under de båda dagarna kommer besökare att kunna köpa kaffe, glass och fika men också mat hos Gisela Trapps Krog & Kafé. Eller kanske en varmkorv i klassiska Olympiagrillen? Naturligtvis finns det gott om gröna platser för dem som tar med sig en picknickkorg hemifrån.

På midsommarafton är museiområdet öppet mellan klockan 10.00–21.00, med sista insläpp klockan 20.00.
På midsommardagen är det öppet från klockan 10.00 till 18.00.
På fredriksdal.se finns det ett fullständigt program.

Entré: 100 kr.
Fri entré med Kulturkortet samt för barn och unga till och med 18 år.