En musikalisk resa genom Europa via Dunkers

HW
Henrik Wilhelmsson

Vad sägs om en musikalisk resa genom Europa på ungefär åttio minuter? Fredagen den 17 november kommer den belgiska duon Belem till Dunkers kulturhus för en intim spelning under Helsingborgs kulturvecka. Med ett kulturkort får du 45 kronor rabatt på konsertbiljetten.

Musik framkallar känslor, det är sedan länge känt. När duon Belem spelar förflyttas man raskt till någon mysig liten stad ute i Europa. Jag vet inte riktigt i vilket land jag befinner mig just nu, men känslan av att vara på resande fot är ständigt närvarande i mitt sinne. Det är små gränder med kullerstensgator under mina skor, främmande människor som pratar på ett språk jag inte förstår, doften av espresso i näsborrarna och känslan av passion och romantiska drömmar i luften. Det är kraftfullt och bräckligt på samma gång. Det är Belem.

Att två personer kan låta som en hel liten symfoniorkester är sannerligen mäktigt. Just dessa två personer heter Kathy Adam (cello) och Didier Laloy (diatoniskt dragspel) och kommer från Belgien. Musikstilen kan närmast beskrivas som folklig med inslag av klassisk musik, tango och även en dos lekfullhet. Tonerna från soundtracket till filmen Amelie från Montmartre ligger nära till örat för att beskriva Didier och Kathys dynamiska ljudbild – musik för lyssnare.

Fredagen den 17 november kommer Belem till Dunkers, alltså. Missa inte Europas spännande melodi i Sverige. Du lär bli överraskad hur mycket känslor en cello och ett dragspel kan framkalla i händerna på två duktiga musiker. För dig med ett kulturkort kostar dessutom den här musikaliska resan endast 150 kronor. Det är till och med billigare än en ordinarie tågbiljett från Helsingborg till Malmö och tillbaka hem igen. Biljett köper du i vanlig ordning via Dunkers biljettkassa eller online på Ticketmaster.

Vad: Belem – Didier Laloy och Kathy Adams När: 17 november, klockan 19.00 (2 x 40 minuter och paus på cirka 20 minuter) Var: Dunkers kulturhus, Konsertsalen Pris: 150 kr för dig med kulturkort, 120 kr för studenter. Ordinarie pris 195 kr