En osund relation på Stadsteatern

Fideli Österström

Egenmäktigt förfarande skriven av Lena Andersson är boken som år 2013 vann Augustpriset i kategorin Årets svenska skönlitterära bok. Det är en relationsroman som behandlar såväl makt och besatthet som tårar, berusande kärlek och humor. Det är en historia som berör på djupet och som dessutom spelas på Helsingborgs stadsteater i höst.

De flesta av oss har antagligen varit i en kärleksrelation, lång eller kort, där känslorna har varit besvarade men vad händer när man faller handlöst för någon som inte besvarar känslorna? Lena Anderssons karaktär Ester Nilsson är en klok människa som lever i en sund relation men när hon träffar konstnären Hugo Rask rämnas hennes tillvaro över en natt. Hon blir hopplöst förälskad i en man som aldrig kommer att kunna ge henne det hon vill ha. De träffas sporadiskt, äter middagar ute och ses ibland hemma hos varandra. Men deras möten förblir just sporadiska och relationen utvecklas aldrig åt det håll som Ester önskar. Hoppet gör att hon vägrar att ge upp och ju längre tiden går, desto mer besatt av Hugo blir hon.

När Hugo ger lillfingret tar Ester hela handen. Han tar upp all hennes tankeverksamhet samtidigt som hon bedrar sig själv, om och om igen. Hon åsidosätter allt det hon vanligtvis står för, för en man som missbrukar hennes känslor och endast ser till sig själv i första hand utan någon form av konsekvenstänk för den andra parten. Det är en roman om där den som vill minst alltid har mest makt och hur förödande konsekvenser det kan få för den som vill mer.

Om du har varit olyckligt kär kommer du att känna igen dig, även om Lena Andersson beskriver en besatthet som man förhoppningsvis kan undvika genom att vidta åtgärder i ett tidigare skede än vad Ester gör. Om du däremot är i en relation kan du skatta dig lycklig att du slipper erfara det Hugo utsätter Ester för.

Nu visas Egenmäktigt förfarande på Helsingborgs stadsteater fram till 9 november och du med Kulturkort har givetvis rabatt på kärlekshistorien som inte lämnar dig oberörd. Gå och se den!

Lämna en kommentar