En utställning om den helande kraften i stenar och kristaller

PS
Paul Svensson

Affectio har producerats tillsammans med konstnärerna Christel Jönsson och Lennart Persson. Konstnärerna undersöker om det går att göra verk som fungerar konstnärligt utifrån de traditioner som finns om stenar och kristaller. Utställningen har fri entré och visas på entréplan till och med 16 maj.

Har mänskligheten tappat kontakten med sitt ursprung? Den frågan fastnade konstnärerna Christel Jönsson och Lennart Persson för och med så föddes idén bakom utställningen Affectio. Utifrån ett konstnärligt perspektiv tittar de närmare på stenar och kristaller och undersöker om man kan hämta ny energi från riter och ceremonier för att ge livet en innebörd när man ställs inför olika prövningar.

Tittar vi i historieböckerna finns det mycket intressant på temat. I det forntida Egypten trodde man till exempel att stenar hade kontakt med de olika gudarna. Man tillskrev kristaller olika läkande förmågor och de var även viktiga i tillverkandet av amuletter som symboliserade evigt liv. Och här i Norden förvarade man stenar av flinta, så kallade åskstenar, i hemmen för att de skulle skydda mot eld och stormskador. I våra tider används mineraler för att framställa olika sorters teknik, som kristallmottagare i tidiga radioapparater och till datorchips använder vi i dag kisel, som utvinnes ur just kvarts.

Utställningen visar två konstverk: La spiaggia nera och Kristallduschen. La spiaggia nera består av filmer som konstnärerna själva filmat på östkusten av ön Elba i Italien. Filmerna har olika längd och loopar kontinuerligt i utställningshallen, vilket gör att samma kombination av scener aldrig återkommer två gånger. Som titeln antyder handlar det om en strand med svart sand av pyrit, som finns på ön Elba. I filmkonstverket ingår även ljud i form av en blandning av trummor, natur, hav, syrsor och MR-röntgen. Tanken är att ljudmattan ska skapa en sammanhållande  väv för hela verket och den konstnärliga processen.

Det andra verket är en hängande kristalldusch bestående av sju cirklar monterade i taket. I varje cirkel hänger stenar som symboliserar de olika chakrana. Konstnärerna har använt sig av sellenit, bergkristall, ametist, sodalit, rosenkvarts, gul kvarts, mookait och flinta för att skapa den stora kristallduschen. Besökare kommer att kunna uppleva verket både utifrån och inifrån. Enligt konstnärerna själva bär varje sten i verket på en berättelse. Och man vill att kristallduschen ska bidra med hopp och förändring och ge betraktaren en känsla av delaktighet och mening i en tid av prövningar.

Affectio ingår i Dunkers kulturhus entréplankoncept. Samtliga utställningar som visas på entréplan har fri entré. Däremot behöver du boka plats i utställningen för att kunna besöka den. Man släpper endast in ett antal besökare per utställning under en viss begränsad tid. Biljett fixar du smidigast via Helsingborgs kulturbutik eller i biljettkassan på Dunkers kulturhus. Vill du säkra just din plats på en speciell tidpunkt är det bäst att förhandsboka eller köpa biljetten online via Helsingborgs kulturbutik. Alla som besöker Affectio behöver en biljett, det gäller även barn och unga samt du som har Kulturkortet.

Vad: Affectio
När: 30 mars-16 maj
Var: Dunkers kulturhus
Pris: Utställningen visas på entréplan och har fri entré

Lämna en kommentar