En utställning om ett hems betydelse

JK
Jasmin Kraitiss
Ett hem

Vad är ett hem? Den frågan undersöks i utställningen Ett hem som har vernissage på Dunkers kulturhus i Helsingborg torsdag 17 oktober. Med Kulturkortet kan du besöka utställningen gratis och reflektera över vad ett hem är och betyder för dig.

Ett hem kan vara så många olika saker och se väldigt olika ut. I den här utställningen ställs frågor kring hemmets innebörd och betydelse. Utställningen består av två delar och i den första delen visas ett urval av verk från Helsingborgs museums samlingar. Verken speglar ett hem utifrån olika tidsperioder med start från tidigt 1900-tal och fram till i dag. Här finns bland annat konst som visar bilden av ett mer traditionellt hem och Carl Larssons bok Ett hem och även fotografier som visar mindre traditionella hem och platser att bo på.

Den andra delen av Ett hem öppnas första advent och här ställs Carl Larssons klassiska triptyk Nu är det jul igen ut. Här kommer också ett forskningsprojekt som Helsingborgs museum utfört i samarbete med Riksantikvarieämbetet kring triptyken att visas.

Carl Larsson och hemmets betydelse 
Carl Larsson och hans verk förknippas starkt med ett gemytligt och hemtrevligt hem som är vackert, traditionellt och välkomnande. Men några av de andra verken i utställningen står i stark kontrast till den bilden av ett hem. Tillsammans ramar verken i utställningen in, problematiserar och förstärker idén om vad som är ett hem.

Ett hem visas till och med den 2 mars 2025. Du kan läsa mer om utställningen på Dunkers kulturhus webbplats. 

Vad: Ett hem
När: 18 oktober 2024–2 mars 2025, vernissage 17 oktober 18.00–20.00
Plats: Dunkers kulturhus, utställningshall 1
Pris: ordinarie entré 120 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år