En utställning om Helsingborg

PS
Paul Svensson
Helsingborg

Vad vet du om Helsingborg? I den nya lokalhistoriska utställningen Om Helsingborg bjuder Dunkers kulturhus och Helsingborgs museum på stadens historia från nu till då. Här varvas det traditionella med teknologiska innovationer för att berätta en del av det som har hänt här under 10 000 år.

Helsingborg är en spännande stad på många vis. Staden med havet mitt i city har många berättelser och historiska platser att ta del av. I Om Helsingborg – en utställning från nu till då får du som besökare följa med på en resa där du besöker flera olika ställen i staden samtidigt som du får en inblick bakom kulisserna på ett museum. I det här fallet är det förstås Helsingborg museum som öppnat dörrarna och visar Helsingborg från förr via 13 utvalda platser runt om i staden. I utställningshallen på Dunkers kulturhus kan du besöka bland annat Kärnan, rådhuset, Hamntorget och Mariakyrkan.

Man har grävt djupt i museets samlingar och valt ut fler än 1 000 föremål, arkivalier och foton som tillsammans får historien att komma till liv. Här hittar du till exempel Helsingborgs första elbil, en stor silverskatt och historien om stadens första borgmästare, Peter Karlsson.
Det som gör just den här utställningen speciell är att du kan välja att uppleva den på klassiskt manér och via modern teknik, augmented reality. Med mobilen kommer Helsingborgs historia till liv framför dina ögon. Var med om det förgångna på ett interaktivt sätt med 3D, animationer och levande filmer.

Utställningen är producerad i samarbete med Helsingborgs museum och visas på plan tre i utställningshall fyra på Dunkers kulturhus. Ordinarie entré är 120 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år. Missa inte heller att man ordnar guidade visningar i utställningen 24 juli 15.00–16.00 samt 6 augusti 11.00–12.00. Visningarna ingår i entrén men biljett behöver hämtas i entrén tidigast en timme före visningen.

Vad: Om Helsingborg – en utställning från nu till då
När: nu
Var: Dunkers kulturhus
Entré: ordinarie entré 120 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till och med 18 år.