En utställning om Helsingborgs sjöfart

PS
Paul Svensson

I Helsingborg har man en gång i tiden tillverkat allt från tidiga segelfartyg till motordrivna fartyg. Under perioden 1866–1969 tillverkades 99 fartyg på stadens varv. Nu lyfter man Helsingborgs sjöfart i den helt nya utställningen Ett skepp blir till på Dunkers kulturhus. Utställningen riktar sig såväl till gamla sjöbjörnar som till dig som är nyfiken på en del av Helsingborgs dolda historia.

För en stad som ligger vid vattnet är det klart att det måste finnas en intressant historia kopplad till såväl havet som sjöfarten. I ett skepp blir till berättar man och visar historien om Helsingborg Varf AB. Varvet och sjöfarten utgör en viktig del i hur Helsingborg kunde expandera och växa från 1800-talet till den moderna stad som finns i dag.

Följ fartyget M/S Kerstin
I utställningen kommer besökare att få komma riktigt nära historien om Helsingborgs varvs historia. Se hur det gick till förr i tiden när man fick in en beställning på ett nytt fartyg. Visa skiss till sjösättning får du följa fartyget M/S Kerstins resa från 1950-talet. Här får man också en inblick i hur livet såg ut på arbetsplatsen, de olika verktygen som användes för att bygga fartyg, modeller och mycket annat.
I utställningen visas också ett nytt konstverk av Kalle Brolin, som är beställt just för utställningen.

En viktig berättelse
Ett skepp blir till är ett samarbete mellan Skånes näringslivsarkiv, Kultursällskapet S/S Martha, Helsingborgs museum och Dunkers kulturhus. Utställningen är initierad av sjöfartsintresserade helsingborgare och knyter an till H22 City Expo-mässan om betydelsen av framåtanda, utveckling och visioner. Ett skepp blir till har fri entré och visas på entréplan på Dunkers kulturhus mellan 26 maj–28 augusti.

Vad: från segel till motor
När: 26 maj–28 augusti
Var: Dunkers kulturhus, entréplan
Entré: fri entré

Lämna en kommentar