En utställning om selfien genom tiderna

PS
Paul Svensson

Under våren öppnar en helt ny utställning på Dunkers kulturhus. Utställningen är producerad i nära samarbete med Helsingborgs museer och handlar om ett bekant fenomen, ansikten. Eller rättare sagt, om porträtt och dess betydelse för människan genom tiderna. Namnet på utställningen är Ansikten – porträtt ur Helsingborgs museers samling och den visas från 8 maj.

I ett porträtt kan du oftast läsa ut mer än vad bara ögat ser vid en första anblick. För dem som dröjer sig kvar med blicken finns det något mer där under lagren med färg och i den moderna bilden. Vissa gånger kan det till och med vara så tydligt att du nästan kan ta på det när du betraktar personen framför dig. Det kan vara en historia, kanske till och med en livsgärning eller ett lyckligt minne från en fin händelse. Ett porträtt visar makt och status men signalerar också känslor.

Det finns många användningsområden för ett porträtt. Titta dig omkring, med all säkerhet har du i din närhet ett par av dem där. Det kan vara i form av en målning från svunna tider, ett fotografi på ditt barn eller barnbarn eller kanske till och med ett mynt. Och har du inga porträtt på väggarna hittar du garanterat en mängd i din mobil, både på dina nära och kära men också i alla de där bilderna du har tagit av dig själv. Ja, selfien har kommit att bli något av ett porträtt för tiden vi befinner oss i nu. Och med så kommer vi in på själva kärnan bakom utställningen Ansikten – porträtt ur Helsingborgs museers samling.

Med utställningen vill Dunkers kulturhus inte bara visa vackra tavlor och objekt från Helsingborgs museers samling, det handlar också om att kasta ljus på dagens samhälle. Under pandemin har de flesta av oss sett fler ansikten än vi brukar på datorskärmen i olika typer av möten. Vi kan se det som digitala porträtt i rörelse. Men skiljer sig dagens selfie så mycket från dåtidens porträtt? Egentligen inte. Vi använder fortfarande porträtt för att visa status, förmedla framgång och på samma gång berätta vår historia till dem som tittar på porträttet. En sorts förskönad verklighet, med andra ord.

Utställningen är även en berättelse om porträttsamlingens historia vid Helsingborgs museer. En historia som sträcker sig från museets första donationer tills i dag. Man kommer att visa verk och föremål ur samlingen från 1600-talet fram till 2020. Håll utkik på dunkerskulturhus.se för mer information om när huset öppnar för besök igen. Ansikten – porträtt ur Helsingborgs museers samling visas från 8 maj 2021 till och med 10 januari 2022.

Vad: Ansikten – porträtt ur Helsingborgs museers samling
När: 8 maj 2021-10 januari 2022
Var: Dunkers kulturhus
Pris: Fri entré med Kulturkortet, ordinarie entré 100 kronor för vuxen

Lämna en kommentar