En utställning om vår mest älskade knöl

PS
Paul Svensson

De gillar mörker och spenderar mestadels av sin tid under jord. Det är här de växer och frodas och deras rötter går nästan lika djupt som vår kärlek till dem. I sommar visar Fredriksdal museer och trädgårdar en utställning om den mångfacetterade potatisen, vår mest älskade knöl genom tiderna. Utställningen består av vackra potatisfotografier tagna av Fredriksdals trädgårdsmästare, Philippe Hässlekvist, under hans år som potatis- och grönsaksodlare.

Kanske är inte ordet vacker det första ordet du kommer att tänka på när du hör potatis. Förmodligen börjar din mage att kurra något och dina tankar börjar forma bilder av råstekt potatis, potatischips, potatismos, pommes frites och oljeindränkta potatisklyftor. Men potatisen är så mycket mer än bara mat. Rotfrukternas konung är lite av en räddare i nöden och innehåller dessutom en massa fina nyttigheter som c- och b-vitaminer och det finns till och med forskningsrön som visar att potatisen kan göra oss mindre stressade. Den lilla knölen kommer i många olika former och färger och dess gröna blast med tillhörande blommor är sannerligen vackra i sin rätta bemärkelse.

Om det är någon som vet det mesta om potatis är det Philippe Hässlekvist, som arbetatar som trädgårdsmästare på Fredriksdal museer och trädgårdar. Philippe har arbetat som potatis- och grönsaksodlare i 30 år och under dessa år har han förstås tagit en massa jordnära och vackra bilder på potatis. Det är dessa fotografier som ligger till grund för utställningen, Potatis – Räddare i nöden, orsak till exil och vår mest älskade knöl.

Utställningen är dessutom en del av årets stora satsning på potatis i köksträdgården på Fredriksdal. I år växer det nämligen rekordmånga potatissorter på landet i city. Totalt handlar det om ungefär ett femtiotal sorter som myser omkring under jorden i skrivande stund. Under Mat på riktigt, som arrangeras 5 september, kommer den skördade potatisen att visas, säljas och tillagas för allmän provsmakning. Och för den som vill lära sig mer kommer köksträdgårdsmästaren Philippe dessutom att ha potatisskola.

Potatis – Räddare i nöden, orsak till exil och vår mest älskade knöl.  visas till och med 26 september i norra flygeln på herrgårdsplan och ingår i entréavgiften. Det betyder att du som har Kulturkortet eller Kultursommarkortet kan njuta av de vackra fotografierna och potatisens otroliga resa och dess olika roller i historien helt utan kostnad hela sommaren.

Vad: Vår mest älskade knöl
När: Visas till och med 26 september
Var: Norra flygeln på herrgårdsplan, Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Fri entré med Kulturkortet och Kultursommarkortet samt för barn och unga upp till och med 18  år. Ordinarie entré 100 kronor i juni, juli och augusti.

Lämna en kommentar