Essens: 1 ger känd musik nytt liv

HW
Henrik Wilhelmsson

Har du följt musikserien sounds like: på Dunkers kulturhus under hösten och vintern? Fredagen 13 april spelas den sista konserten för säsongen i serien som har som mål att lyfta fram artister i genren nutida musik. På scen står essens: 1 – en duo som skapar något helt unikt med klassiska instrument, varsin dator och effektpedaler. För dig med Kulturkort väntar finfin rabatt på biljettpriset.

För femtio år sedan hade ingen kunnat ana att man skulle kunna koppla samman en violin eller en klarinett med en dator för att skapa unik musik. Men det är precis vad Ian Peaston och Per Johansson har gjort. Duon tar sig an redan kända låtar och skapar sedan något helt nytt, en oväntad ljudmatta som du förmodligen aldrig har hört live förut.

Essens: 1 blandar friskt i sin repertoar och spelar allt från klassisk musik av Bach till moderna poplåtar och filmsoundtrack. Men det låter lite annorlunda än det brukar. De sedvanliga tonerna från instrumenten får nytt liv via datorerna och de särskilda effektpedalerna som loopar ljudet från kända (och mindre kända) låtar. Ian och Per spelar musik för alla åldrar och öron. Musiken hämtas från de flesta genrer och bland pop- och folklåtar trivs även nyskriven musik av nutida tonsättare som till exempel Tobias Broström och Johan Ullén.

Essens: 1 ingår i Dunkers Tonsättarweekend mellan 13-14 april. För att fira att föreningen Svenska Tonsättare fyller 100 år blir det en helg med fokus på konstmusiken. I dagarna två firas det med konserter, tonsättarmöten och intressanta panelsamtal. Ett arrangemang tillsammans med Dunkers kulturhus och Musik i Syd, Helsingborgs Kammarmusikförening och föreningen Svenska Tonsättare.

Har du Kulturkort får du hela 40 kronor rabatt på biljettpriset till essens: 1 konsert (samma rabattsats gäller även för dig som studerar eller är medlem i Helsingborgs Kammarmusikförening). Ordinarie pris är 180 kronor. Biljetter köper du online på Ticketmaster.se eller till fots på Dunkers kulturhus.

Vad: sound like: essens 1 När: 13 april, klockan 19.00 Var: Dunkers kulturhus, Teatersalen Pris: 140 kr med Kulturkort, för medlemmar i Helsingborgs Kammarmusikförening och för studenter. Ordinarie pris 180 kr per person.