Ett äpple om dagen är bra för magen

PS
Paul Svensson

Och tänk då vad en hel utställning om saftiga äpplen kan göra för hälsan. Från 10 till 26 september visar Fredriksdal museer och trädgårdar den kärnfulla utställningen Äppeltider. Här får besökare möjlighet att dofta, titta och lära sig mer om fruktträdgårdens runda favoriter. En nyhet för säsongen är att utställningen både tar plats inomhus och ute i Fredriksdals fruktträdgård.

Äpplen är inte bara goda, de är också nyttiga och otroligt praktiska. Du kan äta äpplen som de är direkt från träden, njuta av dem i olika sorters bakverk och även pressa dem för att få fram mos och läcker must. Det är inte konstigt att Fredriksdals årliga utställning om just äpplen är en återkommande publikfavorit och magens bästa vän.

I år lyfter man särskilt äppelsorter som finns i den nationella genbanken som utgör klonarkivet. Det betyder att det visas äpplen som är extra viktiga och som sparas för framtida generationer. De flesta sorterna som visas växer i Fredriksdals egen fruktträdgård, men i utställningen finns också ett par söta främlingar i form av sorter från fruktsamlingarna på Balsgård och Alnarp.

En stor nyhet med årets utställning är att den både tar plats inomhus i herrgårdens norra flygel och utomhus bland träden i fruktträdgården, där äpplena är uppväxta och trivs bäst. Under helgerna bemannas dessutom utställningsområdet av Fredriksdals personal som visar, berättar och ger råd om allt som har med äpplen att göra. Och söndag 19 september 10.00–14.00 samt 26 september 10.00–17.00 finns pomologer på plats för besökare som vill få sina egna äppelsorter undersökta. Fredriksdal hälsar att besökarna ska ta med 3-5 representativa äpplen per sort och max fem äppelsorter per sällskap.

Och på tal om äpplen. Missa inte att du har chansen att vinna en stor påse med saftiga äpplen från Fredriksdals odlingar. Allt du behöver göra för att lägga fingrarna på en påse är att ta dig upp till Fredriksdal museer och trädgårdar och delta i tipspromenaden Äppeljakten. Tävlingen håller på tills 26 september och varje vecka drar Fredriksdals trädgårdsmästare tre personer som vinner en påse med äpplen vardera.

Vad: Kärnfullt om äpplen
När: 10–26 september, 10.00–18.00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Ordinarie entré 80 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till och med 18 år. Förhöjd entréavgift under Mikael marknad, 100 kronor.

Lämna en kommentar