Ett museum på flera platser

PS
Paul Svensson

Helsingborgs museer har bytt namn till Helsingborgs museum. I och med namnbytet är den första delen i planen om lägga grunden för framtidens museum satt i rullning. Det betyder att vi som besökare kommer att få ännu fler fina museiupplevelser att ta del av inom det närmaste. Den nya organisationen trädde i kraft 1 februari och då lanserade museet också sin helt nya webbplats.

Helsingborgs museum är inte som andra museum. Istället för att ha ett fysiskt museum dit besökare kan komma för att titta på olika saker finns museet på flera platser i staden. Redan i dag kan du som besökare ta del av museet via Fredriksdals museer och trädgårdar, borgtornet Kärnan i Slottshagsparken, Möllebackens våffelbageri och Pålsjö mölla. De två sistnämnda besöksmålen är än inte särskilt kända, men museet har planer på att utveckla dessa under åren som kommer.

Ett av Skånes stora museer 
I och med namnbytet tillkommer även tre helt nya avdelningar inom verksamheten. De nya avdelningarna kommer att fokusera på upplevelser, kunskapsbyggande, det gröna kulturarvet och Helsingborgs stora museisamling. Genom att öka helhetstänket stärker man hela organisationen från grunden, vilket vi som besökare tjänar på i längden. Målsättningen är att museet ska bli en tydligare museiaktör för hela nordvästra Skåne. Redan nu under våren kommer det att presenteras en hel del nyheter på bland annat Fredriksdal museer och trädgårdar.

Aktuella med en helt ny utställning
Du hittar också Helsingborgs museum på Dunkers kulturhus. I den lokalhistoriska utställningen På gränsen finns det mängder av föremål som tillhör museets samlingar. Helsingborgs museum lånar också ut föremål som används i tillfälliga utställningar på kulturhuset. Under våren är museet bland annat aktuella med samiska föremål i en ny utställning om Lars Piraks konstnärskap, Biras, Biras, Birága Lásse.

Ta del av museet online
helsingborgsmuseum.se kan du läsa mer om den nya organisationen. Här kan du även söka i den stora föremålsdatabasen och lära dig mer om ungefär 79 000 föremål och titta på runt en miljon fotografier. På webbplatsen hittar du också Helsingborgs ständigt växande stadslexikon.
Ett museum, flera platser.

Lämna en kommentar