Ett säkert sätt att uppleva pesten

PS
Paul Svensson

Det hör kanske inte till vanligheterna att vilja uppleva pesten, se råttor springa på väggarna eller ta steget in i skärselden. Men det är precis vad du kan göra när du besöker Kärnan och tar del av installationen Kärnan – mellan himmel och helvete. Det är en digital berättelse på fjärde våningen i tornet som kombinerar kunskap och underhållning på samma gång.

Mellan himmel och helvete bygger på projiceringsteknik där tre olika berättelser visas på tornets tegelväggar. Kort sagt förvandlas fjärde våningen till en interaktiv historielektion där du får ta del av varför Kärnan byggdes under ett särskilt eländigt 1300-tal, hur drottning Margareta höll ordning på sitt stökiga slott och lite annat mellan himmel och helvete. Men till skillnad från när det begav sig slipper du ta pesten med dig hem, bli biten av råttor i tårna eller lida i skärseldslågorna. Det var helt enkelt sämre förr.

Den digitala berättelsen bygger på ett innovationsprojekt  som testades under H22 City Expo. Projektet fick ytterligare innovationsmedel under 2022 för att bli en permanent upplevelse i tornet. Anledningen att man har valt en digital lösning är dels för att presentera Helsingborgs historia på ett nytt sätt med bild och ljud, dels för att Kärnan är ett byggnadsminne och så få ingrepp som möjligt får göras i den medeltida byggnaden.

Fram till och med 1 oktober har Kärnan öppet dagligen mellan klockan 11.00–15.00. Från 7 oktober till och med 17 december håller  tornet öppet lördagar och söndagar mellan klockan 11.00–15.00. Sista insläppet sker tio minuter innan Kärnan stänger. Med Kulturkortet har du alltid fri entré till hela tornet, ordinarie entré är 80 kronor.

Vad: Kärnan – mellan himmel och helvete
När: under Kärnans öppettider
Var: Kärnan, Slottshagparken i Helsingborg
Pris: ordinarie entré 80 kronor, fri entré med Kulturkortet