Eva Rydberg i ny storroll på Helsingborgs stadsteater

HW
Henrik Wilhelmsson

Drastisk, dråplig och tankeväckande är Hjalmar Bergmans pjäs Farmor och vår Herre som har premiär på Helsingborgs stadsteater i december. Eva Rydberg gör paradrollen som Farmor.

Det är en riktig klassiker som sätts upp på Helsingborgs stadsteater i vinter. Ingen mindre än Eva Rydberg, känd från bland annat Fredriksdalsteatern, gör paradrollen som den envåldshärskande godsägarinnan Agnes Borck. Före Eva Rydberg har rollen gjorts av en rad aktade aktriser, som Yvonne Lombard och Naima Wifstrand.

Farmor och vår Herre är både ett stycke tidsdokument och en skildring av en kvinnas klassresa i en svensk småstad – från fattig piga till mäktig karriärkvinna.

Men framför allt är det en pjäs som väcker eftertanke. I förtroliga samtal med gud tänker Farmor tillbaka på sitt liv.

–Farmor har styrt med järnhand och barnen har påverkats av hennes lynnighet och burdusa sätt. Man kan säga att de har blivit ensamma i sin familj, säger regissören Christian Tomner.

Farmor inser, alldeles för sent, att hon inte är älskad och i ett tafatt försök att försonas med sina barn och barnbarn bestämmer hon sig för att sälja gården och meddela nyheten på sin 76-årsdag.

–Hon tänker köpa sig fri helt enkelt genom att ge dem den del av pengarna, säger Christian Tomner.

Farmor och vår Herre är en djupt allvarlig historia men publiken kommer enligt regissören att bjudas på både igenkänning och skratt.

–Det är drastiskt och elakt på ett roligt vis, säger han.

Christian Tomner regisserade Lars Noréns Stillheten på Helsingborgs stadsteater i fjor – och fick Thaliapriset för sin insats. Hösten 2014 blev Carin Mannheimers I sista minuten en publiksuccé i Tomners händer. Eva Rydberg spelade en av huvudrollerna.

–Jag kände redan då att Eva skulle vara perfekt som Farmor, säger han.

Farmor och vår Herre har premiär på Storan 9 december.

Pris 95–275 kronor. Kulturkortet ger 20% rabatt på ordinarie pris. Köp biljett här http://bit.ly/2eJwG1s 

MEDVERKANDEBo G. Andersson, Gustav Berg, Cecilia Borssén, Tobias Borvin, Nils Dernevik, Jörgen Düberg, Johan H:son Kjellgren, Lotta Ramel, Eva Rydberg

Av: Hjalmar BergmanRegi och bearbetning: Christian TomnerScenografi och kostym: Yvonne EricssonLjus: Emanuel ArvanitisDramatisering: Ulf StarkFörlag: Columbine Teaterförlag

FAKTA:Vad: Farmor och vår HerreVar: På Storan, Helsingborgs stadsteaterNär: Spelas 9 december 2016 till 26 januari 2017