Evigt mode – en utställning om vår tid

MR
Mikael Rudesjö

Med härliga färger, nyskapande formspråk och blomstrande inslag levandegör utställningen en rad tankar om mode och hållbarhet. I ett unikt urval av skräddarsydda kreationer av kända designers och plagg i återvunna material tolkar utställningen den rådande tidsandan, där mode handlar allt mer om att förlänga livslängden på våra plagg och därmed ge dem ett nytt liv. Visas på Sofiero fram till 26 september.

Just nu står modeindustrin inför sin största utmaning någonsin, och utställningens teman kretsar kring hur hållbarhet kan kopplas till tidsaspekten. Kan mode överhuvudtaget vara evigt? Hur är det förenligt med modet som förutsätter ständig förnyelse? Hur har synen på mode förändrats över tid? Och vad har tiden gjort med modet? Vad kan vi lära oss av det traditionella couture-modet där tid för skapande är dess kärna?

Slottets rum delas in i fem olika teman: Nygammalt, Innovation, Tid för skapande, I säsong och Egen tid som presenteras i form av kreationer från både svenska och danska modeskapare. Medverkande modehus och kreatörer är bland andra: Cecilie Bahnsen, Rave Review, Linda Nurk, Remake Stockholms Stadsmission, Stine Goya, Jennifer Blom och Henrik Vibskov. I utställningen visas även plagg som tillhör kronprinsessan Mary av Danmark. Modedesignstudenter från Borås Textilhögskola ställer ut verk på temat hållbarhet och redesign.

Ulrika Kyaga är kurator för utställningen.

Vad: Tankar om mode och hållbarhet
När: Dagligen 10:00-18:00
Var: Sofiero slott och slottsträdgård
Pris: Ingår i entréavgiften. Fri entré för barn under 18 år.

Lämna en kommentar