Examensutställningar avrundar vårterminen

PS
Paul Svensson

Från 27 maj till och med 20 juni kommer besökare att kunna ta del av elevarbeten på Dunkers kulturhus i utställningshallarna på entréplan. Totalt är det tre skolor som ställer ut sina verk och de är en del av elevernas examensarbete den här säsongen. Samtliga utställningar har fri entré.

Det börjar närma sig sommarlov och det betyder också att många elever runt omkring i Sverige är i sluttampen på sina utbildningar. Och för många av eleverna återstår det en viktig del av utbildningen, nämligen att presentera ett examensarbete. Fotoskolan Munka, Fridhem Grafisk och Helsingborgs kulturskola kommer att visa sina examensarbete i tre olika utställningar på Dunkers kulturhus.

Helsingborgs kulturskola och fotoskolan Munka inleder utställningarna 27 maj med sina respektive examensarbeten. I den förstnämnda visar kulturskolans elever upp vårens arbete i utställningen Mellan verkligheter. Under pandemin har de arbetat en stor del av sin tid hemma via digital undervisning, vilket också har fört med sig att de skapat med material som de har haft tillgängligt i hemmet. De har också använt sig av material som de har hittat utomhus och i processen har eleverna arbetat med och på helt nya sätt.

Fotoskolan Munka har döpt sin utställning till Om borta voro hemma, Om hemma voro här. Den röda tråden är hemmet. Fotoskolans elever har valt att fokusera på något av det viktigaste som finns i varje hem, det vill säga rummen. Under pandemins tidevarv har hemmet blivit än mer centralt för oss alla. Men vad betyder egentligen ett hem? Vad kan man göra i ett hem? Och vad hittar man i ett hem? Dessa frågor vill eleverna i fotoskolan Munka både belysa och kanske till och med kasta ett par svarande sken över med sina verk.

Veckan senare, fredag 4 juni, öppnar den sista utställningen i examenstrion, Fragment. Fridhem Grafisk är en ettårig utbildning i grafisk design på Fridhems folkhögskola. Utbildningen blandar teknik med konstnärligt hantverk och i utställningen har de 16 eleverna fått fördjupa sig i ett område som involverar deras utbildning. Tanken är att arbetet ska visa ett fragment av den samlade kunskapen som de har lärt sig under året. Fragment består av barnböcker, affischer, typsnitt, färg och form.

De tre examensutställningarna visas på Dunkers kulturhus entréplan och ingår i kulturhusets entréplanskoncept med fri entré. Utställningarna med Helsingborgs kulturskola och Fotoskolan Munka öppnar 27 maj medan Fridhem Grafisk öppnar 4 juni. Samtliga utställningar visas till och med 20 juni.

Vad: Tre examensutställningar
När: 27 maj–20 juni
Var: Dunkers kulturhus
Pris: Fri entré

Lämna en kommentar