Få en smakbit av den riktiga maten

PS
Paul Svensson

Fredriksdal museer och trädgårdar inleder hösten med en heldag dedikerad mathantverket, det goda och praktiska som växer i köksträdgården och delar med sig av intressant mathistoria. Evenemanget heter Mat på riktigt och arrangeras söndag 5 september klockan 10.00–18.00. Under dagen blir det matnyttiga föreläsningar och workshops och besökare kan köpa nyskördad potatis.

Det är skillnad på mat och mat och i evenemanget Mat på riktigt vill Fredriksdal lyfta den riktiga och viktiga maten som växer i naturen. Det är i jorden som den bästa maten finns. Här växer potatis, grönsaker, kryddor och träd som förser oss med nyttig och saftig frukt. Men var ska man börja om man vill lära sig mer om naturens goda? Ett bra tips är helt klart att besöka Mat på riktigt på Fredriksdal museer och trädgårdar 5 september.

Hela Fredriksdal står till matens förfogande den här dagen. Det blir bland annat potatisskola med Fredriksdals trädgårdsmästare, där du kan lära dig mer om vår mest älskade knöl. Och i föreläsningen Nyttiga och smakrika bröd berättar Christine Heger från Bröd & Kvarn skillnaden mellan mjöl och mjöl. Det blir även workshops där du får lära dig mer om det ätbara, gröna kulturarvet. Och i herrgården utspelas ett 1700-talsdrama i upplysningstidens anda. Man arrangerar även smakrika vandringar i stadskvarteret på temat retromat.
De flesta av föreläsningarna och Fredriksdals workshops arrangeras vid flera tillfällen under dagen. Du behöver dock en biljett för att delta. Platserna är begränsade och förbokas i informationsboden vid huvudentrén under dagen.

Hör du till dem som uppskattar den goda smaken hos potatis ska du inte missa möjligheten att köpa med dig nyskördad potatis under dagen. Potatisen har växt på Fredriksdal museer och trädgårdar. Du har även möjlighet att provsmaka. Den här säsongen har det växt fler potatissorter än vanligt i friluftsmuseets jord, närmare bestämt ett 50 tal olika. Om du är nyfiken på vad du kan göra mer med potatis än att bara koka och steka den ska du styra stegen mot herrgårdens norra flygel. Här bjuds det på nybakad potatislimpa och man delar med sig av recept och berättar mer om brödkulturen.

En dag dedikerad åt mat betyder förstås att det händer en massa på området. Faktum är att det händer något matigt i nästan alla delar på museet. På fredriksdals.se kan du spana in det kompletta programmet och planera ditt besök på Mat på riktigt. Evenemanget ingår i ordinarie entré och den enda extra kostnaden som tillkommer är en provsmakbiljett på 20 kronor för dem som vill mumsa loss på nystekt potatis med grön kryddsås.

Vad: En dag med fokus på den riktiga maten
När: 5 september 10.00–18.00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Ordinarie entré 80 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år

Lämna en kommentar