search error_outline

Få en smakbit av Fredriksdal

PS
Paul Svensson

Går du alltid på pumpen när du ska odla pumpor? Hur gör man egentligen för att baka den perfekta surdegsbullen? Och vilken typ av mat hade svenskarna med sig på campingen under 1940-talet? Svaren på dessa (och många andra) frågor får du reda på när Fredriksdal museer och trädgårdar arrangerar Mat på riktigt söndag 11 september. Det är en heldag med fokus på naturens läckerheter och där du får en smakbit av Fredriksdal.

Mat på riktigt är en späckad heldag som innehåller något för de flesta som uppskattar naturens goda. Under dagen arrangeras flera olika sorters aktiviteter med den gemensamma nämnaren mat. Aktiviteterna ingår i ordinarie entré men du behöver förboka din plats för att vara med. Du kan boka online via Helsingborgs kulturbutik eller på plats i Fredriksdals huvudentré. Notera att antalet platser är begränsat, det är först till kvarn som gäller.

Bli elev i trädgårdsmästarens pumpaskola
Arrangeras: 12.00, 14.00, 16.00
Lär dig hemligheterna med att odla pumpor. Med Philippe Hässlekvist. Samling på herrgårdens norra gräsmatta.

Baka din egen surdegsbulle
Arrangeras: 10.30, 12.00, 14.00, 15.30, 16.30
Var med och baka i den vedeldade bakugnen. Samling vid herrgårdens norra flygel.

Doftrik vandring i kryddträdgården
Arrangeras: 10.30, 11.30, 13.30, 16.30
Fredriksdals gröna kryddträdgård är en fröjd får såväl näsan som ögonen. Följ med och upptäck olika sorters kryddor. Samling i kryddträdgården.

Nyttiga och smakrika bröd
Arrangeras: 11.00, 13.00, 15.00, 16.30
Med Christine Heger från Bröd och kvarn. En mustig föreläsning om skillnaden mellan mjöl och mjöl. Samling på herrgårdsplanen vid den norra flygeln.

Potatisens nytta och nöje bland herrskap och tjänstefolk
Arrangeras: 11.00, 15.00, 17.00
Ett lustigt 1700-tals drama i upplysningstidens anda. Samling framför herrgårdens huvudentré. Välkommen in i herrgården mellan visningarna.

Retromat i stadskvarteret
Arrangeras: 11.00, 12.30, 14.00, 15.30
Mathistoria från 1940 till 1970-talet. Samling vid Hedströms diversehandel i stadskvarteret.

Under dagen kommer man även att arrangera aktiviteter för små och stora tillsammans, det kommer att finnas smakprovstånd med recepttips och försäljning av kryddor och grönsaker från köksträdgården. Missa inte heller att Helsingborgs biblioteksbuss är på besök med en massa intressant litteratur kring mat, odling och mathistoria.

Vad: smaka på Fredriksdal
När: 11 september 10.00–18.00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: ordinarie entré 100 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till 18 år

Lämna en kommentar

error_outline
error_outline
error_outline