Få kontakt över artgränserna på Fredriksdal

PS
Paul Svensson
Biofili

Sommarens stora utställning på Fredriksdal museer och trädgårdar bjuder in till det levande gröna mitt i det gröna på plats. I Biofili – en kärlekshistoria av Elin Unnes får du knyta kontakt över artgränserna och vara med om en långsamt psykedelisk trädgårdspromenad där du kan se en blomma i ögonen och lära dig lyssna med ditt inre öra.

Hur mycket vet du om det växande gröna? Och inte bara det där allmänna att växter och blommor behöver jord och vatten för att gro och överleva. I Biofili – en kärlekshistoria av Elin Unnes får du möjligheten att komma blommorna inpå livet och uppleva och lära dig mer om biofili. Det vill säga att knyta kontakt över artgränserna.

Utställningen är skapad tillsammans med Elin Unnes. Elin är musikjournalisten som förälskade sig i den gröna världen och särskilt i grönsaksodling. Hon har skrivit flera böcker i ämnet och kåserar regelbundet om det växande gröna i stora tidningar. Enligt Elin är vi människor mer lika växter än vad vi tror och i utställningen ges du chansen att utforska vårt förhållande till växterna och naturen via Elins texter. För vad händer egentligen när du svär åt en basilika, nynnar för en brännässla eller spelar musik för din rucolaodling?  Upptäck alkemistens favoriter, stifta bekantskap med sekelskiftets mystiker och lär dig mer om biofili via ritualer, smakexperiment och doftande rosor. I den gamla trädgårdsmästarbostaden visas psykedeliska fotografier av Valdemar Asp. Bilderna påstås visa att blommor har en själ. Här hittat du också avbildade antika herbarieväxter av konstnären Martin Bergström.

Till utställningen kopplas också flera programpunkter i sommar. Det blir bland annat dagliga familjevisningar, intressanta samtal med olika talare om ämnen kopplade till odling eller växter och skaparverkstad för små och stora. Elin Unnes har också utforskat Helsingborgs museums samlingar och valt ut några favorit kopplade till ämnet biofili. Dessa objekt kan du titta närmare på i en miniutställning i Kulturmagasinets byggnad i stadskvarteret.

Utställningen visas i herrgårdens södra flygel och i den doftande kryddträdgården från 25 maj till och med 29 september. Den ingår i ordinarie entréavgift. Det här är Elin Unnes första trädgårdsutställning.

Vad: Biofili – en utställning från nu till då
När: 25 maj–29 september
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar, södra herrgårdsflygeln och i kryddträdgården
Entré: 120 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till och med 18 år

Foto: Martin Bergström, Photowall