Fågelkonsert i de gröna lövverken

PS
Paul Svensson

En promenad på Fredriksdal museer och trädgårdar så här i inledningen av sommaren bjuder på ljuv musik för öronen. Musikanterna är av de mindre slaget och har både näbb och fjädrar. Från de gröna lövverken och buskagen hörs nu vacker fågelsång när hanarna ställer till med skön konsert för att locka på honorna inför säsongens häckning.

Fredriksdal museer och trädgårdar är en naturlig häckningsplats för många av våra svenska fåglar. Den varierade miljön med skog, öppna landskap, gamla byggnader och flera vattendrag gör att många fåglar trivs på landet mitt i city i Helsingborg. Dessutom får området årligen besök av många fåglar som använder Fredriksdal som en naturlig rastplats att vila vingarna på och för att hitta lite mat innan de sätter av mot andra äventyr igen.

Bäst tid att höra fåglarna är tidigt på dagen. Det är då hanarna ställer till med konsert för att locka på honorna. Visste du att koltrastens fågelsång är unik och det inte finns två som är den andre lik i sången och att taltrasten upprepar sin sång tre gånger? Längs de ringlade naturstigarna har du stor chans att både se och höra olika fåglar. Vid tidigare inventeringar räknades totalt 84 olika fågelarter. Under förra året häckade till och med ett större antal rödlistade fågelarter på Fredriksdal, bland annat den sårbara staren och den starkt hotade grönfinken.

Fåglar är snabba och förflyttar sig hela tiden. Tack vara att det finns så många olika miljöer på Fredriksdal har du en unik möjlighet att slå dig ner på en skön plats och invänta att fåglarna kommer till dig. I häckarna nära stallet hittar du många av de mindre fåglarna som gråsparven och pilfinken. Och i dammarna simmar oftast gräsänder och den svarta rörhönan. Följer du stigarna som leder in i skogen kanske du till och med får se när den majestätiska röda gladan seglar fram i skyn över trädtopparna. Med lite tur får du också span på den större hackspetten som trivs bra och bygger bon i de döda gamla träden som lämnats kvar. Hackspetten hör till hålbyggande fåglar och känns igen på det smattrande ljudet när den smäller näbben mot trädstammen i jakt på föda. I den här speciella konsertuppsättningen kan du se hackspetten som den ivrige trumslagaren.

Fågelkonsert på Fredriksdal pågår till ungefär midsommar. Sedan har hanarna hittat sina partners för säsongen och behöver inte längre imponera på honorna med sin sång. Fåglarna stannar dock kvar på området över sommaren och är minst lika tjusiga att titta på som att lyssna på. Och om du tar med dig en kikare kan du se dem riktigt nära utan att riskera att skrämma bort dem eller få dem att tappa ton i den härliga fågelkonserten i de gröna lövverken.

Vad: Pippi på fåglar
När: Fåglarna sjunger oftast fram till midsommar
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Ordinarie entré 100 kronor, fri entré med Kulturkortet, Kultursommarkortet och för barn och unga till och med 18 år.

Lämna en kommentar