Fåglar med färg
Den 4/11 öppnar utställningen Through the eyes of Nathalia Edenmont – Helsingborgs museers samling. I utställningen visas bland annat fåglarna på bilden i anknytning till Nathalias konst.
Undulaten är en liten papegoja ursprungligen från Australien. De andra fåglarna på översta raden, dvärgpapegoja, crimson rosella och mångfärjad lori, tillhör också familjen asiatiska och australiska papegojor. Även Rosenkakadua, nederst till vänster, förekommer i nästan alla delar av Australiens fastland, och är en av de vanligaste och mest spridda kakaduorna.
Tukanen är en spännande fågel som kommer från Syd- och Centralamerika. De har största näbbarna i förhållande till sin kroppsstorlek av alla fåglar. Den stora näbben används för att reglera värmen, men kan även hjälpa till vid födosök, partnerval samt till att skrämma fiender.
Blåkråkan tillhör ordningen praktfåglar och är en stannfågel som förekommer från Senegal och Gambia till Centralafrikanska republiken, allra sydligaste delarna av Sudan och nordöstra Demokratiska republiken Kongo.
Hur kom då dessa fåglar till Helsingborgs museer? Om fågeln mångfärgad lori kan man i katalogen över insamlade föremål läsa ”Kom under en storm på Nordsjön flygande in på ångfartyget som gick mellan England och Sverige och blef så fångad”. Fågeln skänktes sedan till museet. Ytterligare fyra av fåglarna kom till museet före 1911 liksom de flesta fåglarna i samlingen som idag av utgörs av drygt 2200 individer.
Redan på 1700-talet började samlandet av olika arter från när och fjärran. Många privata samlingar skapades som sedan hamnat på museer. I Helsingborg köptes en stor samling fåglar av naturaliehandlare Carl Möller från Stehag. I samlingarna finns 265 individer från världen utanför Sverige, en del hade Carl Möller köpt in. Även Zoologisk have i Köpenhamn och Riksmuseum Stockholm bidrog med utomeuropeiska fåglar. Som kuriosa kan nämnas att 31 stycken burfåglar finns i samlingen, bland annat undulaten i bilden.
På 1800-talet ökade samlandet av både arkeologiska och naturhistoriska föremål. När samlingarna växte ökade möjligheten att beskriva, namnge och studera både den samtida och den svunna omvärlden. Dessa samlingar lockade och lockar folk till våra museer. 1800-talet var museibyggandets århundrade i Europa. Redan under 1830-talet hade delar av Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm öppet för allmänheten och under 1860-talet var Göteborgs stadsmuseums naturhistoriska samlingar en publikmagnet.
I utställningen Through the eyes of Nathalia Edenmont kan du förutom fåglarna även se ytterligare ca 150 spännande föremål ur Helsingborgs museers samling, så välkommen!
Fotograf Kjell Engblad