Familjesöndag med bönor, växter och husdjur

HW
Henrik Wilhelmsson

Söndagen 20 maj är det Familjesöndag på Fredriksdal med extra fokus på trädgårdslandets bönor, ätliga växter i naturen och husdjuren i stallet och hagarna. Med Kulturkortet är det fri entré och barn under 18 år går alltid in gratis. Spendera ett par timmar tillsammans med familjen på landet i stan.

Familjesöndag har verkligen något för hela familjen. För de vuxna anordnas bland annat bönskola tillsammans med Fredriksdals trädgårdsmästare, Philippe Hässelkvist. Hur går man tillväga för bästa resultat? Och när ska man egentligen plantera årets första bönor? I bönskolan kan du lära dig allt om den fantastiska bönan. Varje klass är ungefär 45 minuter lång och du behöver inte föranmäla dig för att vara med. Det enda som krävs är att du dyker upp antingen klockan 11:30, 13:00 eller 14:30, låter Fredriksdal hälsa. . 

Är du inte särskilt pigg på bönor i olika former kan du istället följa med på natursköna vandringar inne på området tillsammans med Karin Hjelmér. Hon lär dig allt om vilka växter som är ätliga och vilka växter som inte bör slickas på eller stoppas i munnen. Vandringen tar ungefär 30 minuter och genomförs vid fyra tillfällen: klockan 11:30, 13:30, 14:00 och 15:00. Under turen får du provsmaka ett par rätter där ätliga växter ingår och du får även en receptfolder med gröna tips att ta med dig hem.

För barnen händer det också en hel del roligt under dagen. Det är husdjursdag och det betyder att barnen får komma närmre djuren. Kom förbi och klappa de ulliga fåren, se om du kan få stallkatten att spinna eller spana in svinen som bökar omkring i jorden. I hagarna betar kossor och hästar i sin naturliga omgivning och det anordnas även rolig tipsrunda bland djur- och jordbruksredskapen.

Koppla av och koppla ner på Fredriksdal. Ut och njut av den svenska sommaren tillsammans med familjen på Familjesöndag. 

Vad: Familjesöndag: Vårlust och husdjursdag När: 20 maj 11:00-16:00 Var: Fredriksdals museer och trädgårdar Pris: Fri entré med Kulturkortet och för barn upp till 18 år, ordinarie pris 70 kr per person