Färgstarka intryck, kunglig grönska och en kall öl

DN
Dennis Nilsson

Hon visste vad hon pysslade med, kronprinsessan Margareta, när hon förvandlade Sofiero från en igenvuxen park till en av Sveriges vackraste trädgårdar. I år är det hundra år sedan Margareta gick bort och för att hedra minnet av henne finns nu en utställning i Rhodondendronhuset på Sofiero, besökare kan gå guidade turer i parken eller promenera på egen hand i kronprinsessans fotspår genom appen ”Guide Helsingborg”. Men det är bara början.

Tillhör du en av dem som skiter blankt i historia men blir helt till dig av blomster och prunkande trädgårdar? Även här är Sofiero rätt plats. Cirka 40 000 sommarblommor har åkt ner i jorden och det är svårt att inte golvas av intrycken från Lejongap, Salvia, Dahlia, rosor och Perenner. Och tillhör du, liksom jag, en av dom som trodde att pelargon såg ut på ETT sätt så måste du besöka utställningen Passion för Pelargon som presenterar pelargonens färgstarka kulturresa. Ett hav av pelargoner i alla tänkbara sorter, storlekar och färger fyller Organgeriet. Ja, vad ska man säga,hittar du inte inspiration efter en vända på Sofiero i sommar så ska du nog hitta en annan hobby, kanske videospel?

Men är fingrarna dina inte gröna men intresset kultur och design påtagligt så hålls just nu en Josef Frank-utställning i slottet. Denna gigant som än idag bidrar med slående mönster för Svenskt tenn. Man kan tycka vad man vill om hans design men det går faktiskt inte att neka hans storhet och unika stil. Det nästa epileptiska möter en folkhemsharmoni, och oavsett din smak, gör Josef Frank kraftiga avtryck på ett eller annat håll.

Själv är jag varken någon Ernst Kirchsteiger eller formnörd men det finns alltid en anledning att besöka kungens gamla sommarstuga. Nu senast, på en av de härligt soliga dagarna, blev det först en picknick med familjen på den kungliga fotbollsplanen, sedan lek med barnen på lekplatsen och sist, och definitivt mest avkopplande, en kall barnfri öl på terrassen med blick utöver ravinen och sundet. Sofiero – en given hemesterplats 2020 och glöm inte ditt Kulturkort eller Kultursommarkort då är det fri entré så många gånger du vill.

Läs mer på sofiero.se

Lämna en kommentar