Fascination för minnen och våld!

HW
Henrik Wilhelmsson

Minns du vad du åt till middag i gårkväll? Sannolikt. Minns du vad du åt till middag för en vecka sedan? Kanske inte, det är mindre sannolikt. Vet du exakt vad du gjorde för en vecka sedan klockan 14:00 – knappast, om du inte får kolla i din kalender såklart. Men du minns stora händelser och extraordinära händelser oavsett om de är små eller stora, negativa eller positiva. Ofta minns man också chockerande saker eller händelser som rapporteras av media, exempelvis våldsbrott. Varför är det så? Och vad är fascinationen med våldsbrott? Det kikar Filosoficafé och Ond, bråd död närmare på Dunkers.

Filosoficafé – 21 september, Dunkers

Tulsa och filosoficafé är tillbaka för en ny säsong! Först ut avhandlas ”minne” och vad det är. Ett otroligt intressant ämne där allt från vad ett minne är, till hur vi minns och hur vi använder oss av minnen. Är du säker på dina minnen och att de stämmer överens med andras? Eller har du förvanskat minnet till din nackdel och fördel? Det beror kanske på hur du tänker på minnet? Ja…du ser, den här diskussionen kan göras hur lång som helst.

Det vi vet om världen från förr är till stor del baserat på någons minne som sedan är nertecknat. Men det finns ju stora luckor där ingens minne har nertecknats och vi därför inte ”minns” vad som skedde eller vem som levde. Hur kommer världen att minnas 1900- och 2000-talet? Kommer alla våra nerteckningar att finnas kvar? Gå på Filosoficafé och fördjupa dig.

Tyvärr minns vi allt för ofta negativa händelser eller auktoritära personer, det beror såklart på mängder av faktorer – de tenderar ju att få utrymme. Men varför kan vi inte fokusera på och minnas det som är positivt? En av de mest chokerande händelserna i närtid är journalisten Kim Walls tragiska öde och hur Ubåts-Madsen senare framställt sig både i och av media. Det leder oss osökt in på nästa programpunkt på Dunkers.

Läs mer om Filosoficafé på dunkers.se.

 

Ond, bråd död – 24 september, Dunkers

Är du den som stannar kvar och filmar vid en bilkrasch? Följer du efter blåljusen på motorvägen för att se vad som har hänt? Eller sträckläser du alla artiklar du kan hitta om ett aktuellt brottsfall? Du är förmodligen inte ensam. Nyfikenheten kring våldsbrott är stor i Sverige och de får mycket massmedialt utrymme.

PÅ detta ämne är kunskapsklubben tillbaka med en helt ny serie föreläsningar på temat ”Ond, bråd död”. Under tre tillfällen fördjupar vi oss i vad som är så fascinerande med våldsbrott av dess olika sorter, verkliga som fiktiva.

Först ut i serien är Börje Sjöholm, legendarisk mordutredare och meriterade föreläsare hos Polishögskolan. Börje har tidigare varit chef för Helsingborgspolisens Cold Case-grupp som ett tag hade 110 ouppklarade skånska mord på sitt bord, varav 34 begåtts i nordvästra Skåne. När trycket var som störst tog han inspiration av Scotland Yards talesätt ”Make it quick and dirty” och syftade till att utredarna skulle lita på sin egen intuition. Hur det gick kanske han berättar om, vem vet!

Den 24 september kommer alltså Börje Sjöholm till Dunkers för att fördjupa din kunskap i hur brottsutredningar går till!

Läs mer om Ond, bråd död på dunkers.se.