Fastlagen och våra kära fastlagsbullar

HW
Henrik Wilhelmsson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Det är fredag och vi går mot Fläsksöndag för att äntligen fira vår kära Fettisdag nästa vecka. Fast vem har väl inte redan tullat på väntan och redan köpt semlor? Få kläm på hur det ligger till med fastlagen i helgen.

Fastlagen var under medeltiden den stora festperioden som föregick fastan. Under fastlagen passade folk på att äta vetebullar, smör, fläsk och annat kött. De passade också på att leka och hålla på med galna upptåg som att löpa fastlag (alla klädde ut sig och sprang runt och skojade med alla) eller slå katten ur tunnan, en galen lek med drängar till häst som rider och slår på en katt i en tunna.Dagarna i fastlagen:Fläsksöndag – folk åt fläsk så det stod härliga till.Bullamåndag – nu åt man vetebullar.Pannkaketisdag, Vetetisdag, Stenkaketisdag eller Vita tisdagen (det vi idag kallar fettisdagen) – Denna dag åt man pannkakor eller (stenkakor som är jästa pannkakor). Namnet den vita tisdagen kommer antagligen från det vita vetemjölet i pannkakorna.Efter reformationen (1536 i Skåne) slutade vi med fastlag och fasta successivt – men hör och häpna: namnen på dagarna i fastlagen flyttades istället till Stilla veckan, veckan för påsk! Det kan rörigt värre ibland.Fastlagsbullar har vi ätit i flera länder och i olika samhällsskikt ända sedan medeltiden. De har sett lite skiftande ut under olika perioder men har alltid bakats av vetemjöl. Riktiga lyxbullar! Ordet semla, som också används idag, betyder just vete. Under 1700-talet åt vi bullarna uppvärmda i het mjölk med kryddor i och därför kallades de också för hetväggar, i alla fall i rikare kretsar. Folk på landet benämnde bullarna fastlagsbullar.Det hände att folk på landet köpte bullarna av någon kringvandrande ”kagekvinna” som sålde kakor från något bageri. Då kunde bullarna vara smaksatta med kardemumma eller ibland vår exklusiva krydda saffran.Det är inte mer än drygt hundra år sedan landsbygden ändrade traditionen och åt fastlagsbullar med grädde och mandelmassa. Njut av fastlagen och trevlig helg!Foto: Semla av Rebecka Rydmark; hetvägg av Sven-Olof Larsén, fotograf på Kulturmagasinet och Fredriksdal museer och trädgårdarMissa inte de fantastiska välsmakande fastlagsbullarna som serveras i Kafé Andra bullar under sportlovsveckan på Fredriksdal.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev