Festivalstad i 2 veckor

HW
Henrik Wilhelmsson

Nu är det tre dagar kvar till Helsingborgsfestivalen börjar och när den slutar börjar gatuteaterfestivalen Passage. Drygt två veckor av musik, dans, show, teater och folkfest intar Helsingborgs gator och torg. 

Vad Helsingborgsfestivalen innebär behöver ju knappast förklaras, och att vissa fullständigt älskar festivalen medan andra flyr staden är ju heller inte det någon hemlighet. Men i år så följs Helsingborgsfestivalen upp med den internationella gatuteaterfestivalen Passage. I mina ögon och öron är detta toppen, inte för att det summa summarum blir ca 2 veckors festivaltider, utan för att festivalutbudet får en toppenfin bredd. Är man inte sugen på radiodängor och öltältshäng så kan man alltså fly staden ett par dagar och invänta familjevänliga teaterdagar (utan öltält).

Att fly eller stanna?

Jag säger inte att det ena festivalsfirandet på några vis skall anses vara bättre än det andra utan att de båda kompletterar utbudet väldigt bra vilket är till direkt fördel för både dig och mig. Årets gatuteaterfestival är lite annorlunda, besökaren ges möjlighet att fly staden för att besöka festivalen. Det är nämligen så att vissa delar av festivalen också hålls i Landskrona, Höganäs och Åstorp. Inte att förglömma är Helsingör som i vanlig ordning är en stor del av festivalen. I hela 35 år har Helsingör haft gatuteaterfestivalen och många av de mest spännande showerna hålls just på andra sidan sundet.

Festivalöppning

Passage påbörjas så smått redan 28 juli men den officiella öppningen, med riskfylld och gastkramande nycirkus från Frankrike, är tisdag 31 juli klockan 18:00 på Kongekajen i Helsingör. Om man inte lyckats snappa upp ett tryckt program för Passage så finns alla arrangemang och information man behöver på adressen: www.passagefestival.nu