Figaro gifter sig på Storan

HW
Henrik Wilhelmsson

Figaros bröllop är en farsartad komedi som osar av åtrå, otrohet och utstuderad maktkamp. Samtidigt sätter den ljuset på aktuella frågor som samhällsstrukturer, makt och kön. Premiär på Helsingborgs stadsteater 24 mars.

Het passion, intriger och en pyrande revolution. Figaros bröllop har premiär lördag 24 mars på Storan. Pjäsen har rötterna i 1700-talets revolutionära Frankrike. Med sin förtäckta kritik mot rådande orättvisa samhällssystem hindrades pjäsen att spelad offentligt. Men med draghjälp av Mozarts operaversion har den blivit älskad på världens scener. I centrum står barberaren Figaro och hans kärlek Susanna. Hon arbetar på slottet där den ständigt otrogne greven Almaviva och hans hustru bor. Runt dem kretsar en mängd karaktärer som alla har band till varandra och snabbt utvecklar sig pjäsen till en mustig historia där det gäller att hänga med i svängarna. Regissören Moqi Simon Trolins uppsättning är en färgsprakande, absurd och musikalisk komedi som låter oss förstå att verkligheten ibland inte är vad den ser ut att vara.

– När jag läste originalet blev det tydligt att maktstrukturerna från sent 1700-tal inte skiljer sig så mycket från idag. Jag har bearbetat texten men behövde nästan bara byta ut lite ord. Aktualiteten ligger framförallt i synliggörandet av samhällsstrukturer och hur dessa inverkar på individen. Hur påverkas vi av våra privilegier och avsaknaden av desamma? Detta är ju inte minst aktuellt genom höstens #metoo-upprop, säger regissören Moqi Simon Trolin.

Se intervju med regissören Moqi Simon Trolin och skådespelaren Fredrik Dolk.

Moqi Simon Trolin har tidigare satt upp prisbelönta Sandholm (2011) och publiksuccén Den besynnerliga händelsen med hunden om natten (2015) på Helsingborgs stadsteater.

Figaros bröllop spelas på Storan 24 mars–5 maj.

Av: Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais Översättning: Göran O Eriksson Regi och bearbetning: Moqi Simon Trolin Scenografi: Eilev Skinnarmo Ljusdesign: Ilkka Häikiö Musik och ljuddesign: Anders Ortman Koreografi: Esa Alanne Dramaturg: Tom Silkeberg Föreställningens längd: 2 h 30 min

I rollerna: Robert Olofsson, Lisa Larsson, Tobias Borvin, Evamaria Björk, Emma Mehonic, Birgitta Rydberg, Jan Unestam, Fredrik Dolk.