Finissage: Ta farväl av Lee Miller

”Ett måste absolut”, ”En utställning att rekommendera!” ”I saw this today, amazing! Inspiring, beautiful in parts, extremely moving in parts.”

Ja vi kan bara hålla med ovan skrivna reaktioner från besökare av Surrealist Lee Miller. Den 3 februari är sista chansen att se hennes fotografier. Dunkers är känt för att göra riktigt bra fotoutställningar och denna har inte gjort oss besvikna. Storyn bakom Lee Miller är fascinerande i sig själv. Ett liv fullt av många liv, ett som en av de första framgångsrika Vouge-modellerna, ett som medskapare av surrealismen, ett som gourmetkock och societetshustru och ett som krigsfotograf som dokumenterade både andra världskrigets fasor och befrielsen av Paris 1944.

Ett av de mer spännande fotografierna i utställningen är det av henne själv sittandes i ett badkar, som är taget av hennes älskare, vän och fotografkollega David E Sherman. Det är inte vilket badkar som helst utan Hitlers badkar i en lägenhet där han och Eva Braun hade hållit till. Bilden på Lee Miller där hon poserar med en tvättlapp vilandes på skuldran, blicken in i kameran och ett fotografi av Hitler på badkarskanten är vida känd. Till historien hör att ungefär samtidigt som hon och Sherman skapar bilden tar Hitler och Eva Braun sina liv i bunkern.

Berättelser som denna och mer om fotografierna får du av utställningsproducenten AnnCatrin Gummesson på finissagevisningen. Fri entré med Kulturkortet!

Vad: Finissagevisning av Surrealist Lee Miller
När: 3 februari 13:00
Var: utställningshallen plan 3 Dunkers kulturhus
Entré: Fri entré med Kulturkortet

Lämna en kommentar