Fira advent i 1972-lägenheten på Drottninghög

PS
Paul Svensson

I Helsingborg är 1972 aldrig längre bort än på Grönkullagatan 43 C på Drottninghög. Här finns det en lägenhet från 1972 med bland annat tidsenliga tapeter, ryamattor och en tv med två kanaler. Varje helg från och med 26 november till och med 18 december kan besökare nu också fira advent i lägenhetsmuseet. Det är fri entré. På plats bjuder man besökare på glögg och pepparkakor.

Oavsett om du var med och firade advent på riktigt 1972 eller inte har du nu en möjlighet att få en inblick i hur det kunde ha sett ut när helsingborgare firade jul på 1970-talet. Lägenhetsmuseet på Drottninghög har genomgått en liten förvandling och pyntats med juldekorationer. I fönstren står tomtegirlanger och porslinsfigurer och på köksbordet en klassisk adventsstake med levande ljus.  Under adventsfirandet bjuder man dessutom besökare på glögg och pepparkakor anno 2022.

Även för dem som redan har besökt lägenhetsmuseet tidigare finns det anledning att komma tillbaka för att se lägenheten i julkostym. Det samma gäller för personer som gillar inredning, formgivning och retrodesign från 1970-talet.

På plats finns det inga montrar eller skyltar med information om att du inte får lov att röra utställningsobjekten. Här befinner du dig mitt i adventsfirandet från förr och du kan vila en stund i soffan, titta på tv medan du mumsar på pepparkakor, bläddra i fotoalbumen och samtala med andra tidsresenärer över en kopp glögg.

Lägenhetsmuseet finns på Grönkullagatan 43 C och har öppet klockan 10.00–16.00 varje helg till och med 18 december. Det är fri entré.
Museet är skapat tillsammans med tidigare boende på Drottninghög samt med personer som bor i området i dag.

Vad: advent från förr
När: 26 november–18 december, lördagar–söndagar 10.00–16.00
Var: Grönkullagatan 43 C
Entré: fri entré