Flickan med svavelstickorna del 1

HV
Henrik Vilhelmsson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Följ med in i H.C Andersens magiska värld så här i stundande juletid. Lyssna till den klassiska sagan ”Flickan med svavelstickorna” berättad av Helsingborgs stadsteaters egen Jörgen Düberg. Den lilla fattiga, frusna flickan vandrar genom Helsingborgs gator. Du kommer garanterat känna igen dig i staden. Idag är det premiär för Kulturkortets julkalender och vi börjar med del ett av en saga i fyra delar.

Läs berättelsen här:

Det var så rysligt kallt. Det snöade och det började bli mörkt i staden. Det var också den sista aftonen på året, nyårsaftonen. I denna köld och i detta mörker gick utanför Knutpunkten en liten fattig flicka med bart huvud och ingenting på sina fötter. Ja, hon hade visserligen haft skor på sig när hon gick hemifrån, men det var hennes mammas skor och de var alldeles för stora, så de åkte av fötterna och hon tappade dem när hon hade skyndat sig genom Stadsparken.  Den ena skon gick inte att hitta i snön och mörkret och den andra sprang ett barn iväg med och flickan hann inte ikapp på sina bara fötter.

Så där gick nu den lilla flickan med de nakna fötterna, som var röda och blåa av köld. I ett gammalt förkläde bar hon en mängd svavelstickor, och en bunt höll hon i handen. Ingen hade köpt något av henne på hela dagen, ingen hade gett henne ens en liten slant.  Hungrig och frusen gick hon nu längs Drottninggatan. Snöflingorna föll i hennes långa hår. Ut ifrån alla fönster lyste ljusen, och så doftade det av nylagad mat så härligt ute på gatan. Det var ju nyårsafton, ja det tänkte hon på.

Borta i ett hörn på Sundstorget mellan två bänkar- den ena sköt lite längre ut på torget än den andra – där satte hon sig och kröp ihop. De små benen hade hon dragit upp under sig, men hon frös nu ännu mera, och hem vågade hon inte gå, hon hade ju inte sålt några svavelstickor, inte fått ihop en enda slant, hennes pappa skulle slå henne för det, och kallt var det också där hemma. De bodde närmast taket och där svepte vinden in, fastän springorna hade stoppats. Hennes små händer var nästan förlamade av köld.  Åh, en liten svavelsticka skulle göra gott!

Om hon bara vågade dra ut en enda ur bunten, stryka den mot väggen och värma fingrarna. Hon drog ut en, ”ritsch”, vad den sprakade och vad den brann! Det var en varm, klar låga, liksom ett litet ljus, när hon höll handen om den. Det var ett underligt ljus. Den lilla flickan tyckte, att hon satt framför en stor öppen spis med blankt kakel och en stor marmorkarm.  Elden brann så ljuvligt och värmde så väldigt gott.  Nästan hela kroppen värmdes upp – men vad var det som hände med elden? Flickan skulle precis till att sträcka fram fötterna för att värma även de – då slocknade lågan.  Den öppna spisen försvann lika snabbt som den uppstått och hon satt kvar med en liten stump av den utbrunna svavelstickan i den lilla kalla handen…         

Nästa del av ”Flickan med svavelstickorna” finns i lucka 8, häng med Kulturkortet när vi räknar ner till öppningen av Jul på Fredriksdal. En ny lucka varje dag fram till den 6 december.

Du hittar alla luckor i julkalendern här så småningom.

Helsingborgs stadsteaters dramaturg har bearbetat historian för att den ska passa i tid och rum.