Flora Linnea på Fredriksdal

Fideli Österström

Plantskolan Flora Linnea som huserar i den gamla prästgården på Fredriksdal har Sveriges största sortiment av rosor. Flora Linnea odlar rosorna på rosfält utanför Helsingborg, vilket innebär svenskodlade rosor på härdiga grundstammar som är anpassade för vårt klimat. Inför rosdagarna på Fredriksdal 27-28 juni passade vi på att prata lite med Lisa och Max Sommelius som driver den familjeägda plantskolan.

Flora Linnea öppnade för tjugo år sedan som ett naturligt komplement till rosariet på Fredriksdal, de rosor som växer i rosariet finns också till försäljning i plantskolan. Max och Lisa har drivit verksamheten de senaste femton åren och berättar engagerat om både odlingarna och butiken. I det fasta sortimentet finns över 900 sorters rosor till försäljning och de har många fler sorter i provodling för att se hur de växer och utvecklas. Rosorna skördas i slutet på september så det allra största sortimentet finns på hösten. Då är det också perfekt tid för plantering, även om det går alldeles utmärkt att plantera rosor både under vår och sommar så länge de vattnas ordentligt.

I rossammanhang talas det ofta om Austinrosor, uppkallade efter rosförädlaren David Austin. Lisa berättar att David Austins mål var att skapa nya rosor som kombinerade de äldre sorternas charm och doft med de moderna rosornas breda färgskala och återblommande egenskaper. Flora Linnea är den enda plantskolan i Sverige som har licens för att odla Austinrosor och i sortimentet finns över 100 sorter, odlade på härdiga grundstammar för att klara det svenska klimatet.

Rosor har ibland oförtjänt rykte om sig att vara lite svåra men Max intygar att det finns någon ros för alla, oavsett trädgård eller balkong. Det viktigaste att tänka på är att de ska planteras djupt, vattnas rejält och att våga be om råd från plantskolan för att hitta rätt ros till rätt plats.

Lisas favoritros: ’Louise Bugnet’

En fantastisk ros med röda knoppar som utvecklas till fyllda, skålformade vita blommor, ofta med dekorativa lila strimmor. Den är härdig och frisk med lång blomning, i Skåne blommar den ända från maj och långt in på hösten. En skuggtålig, nästan tagglös ros som passar lika bra som häck som i kruka. ’Louise Bugnet’ har fått utmärkelsen Årets ros 2020.

Max favoritros: ’Madame Alfred Carrière’

En fransk noisetteros från slutet på 1800-talet med fin doft och tätt fyllda, nickande blommor i crèmevitt med inslag av blekrosa. Det är en klätterros eller buskros som har lång blomningstid, är skuggtålig och håller sig frisk och fin.

Till vänster: Louise Bugnet
Till höger: Madame Alfred Carrière

Lämna en kommentar