Flugornas herre på Helsingborgs stadsteater

PS
Paul Svensson

Finns det inneboende ondska hos alla människor? Och vad krävs det egentligen för att locka fram hjärtats svärta? Finns det ondska hos barn? I Flugornas herre tar sig regissör Johan Paus och Helsingborgs stadsteater an den klassiska boken skriven av William Golding. Höstens nya föreställning riktar sig till dig som är nyfiken på etiska och moraliska frågor.

Redan 1954 satte William Golding frågan på tapeten. Finns det ondska hos oss alla och vad krävs det för att locka fram den? Precis som i boken handlar teaterföreställningen om människors etiska kompass och vad som händer med den när vi befinner oss i kris eller står under extrema hot.

Tonvis med sand på Lillans scen
I boken befinner sig en grupp tolvåriga pojkar på en öde ö efter en flygplanskrasch. Piloten dör i kraschen och pojkarna tvingas överleva på egen hand utan hjälp från några vuxna. Allt eftersom tiden går hårdnar relationen mellan pojkarna och en våldsam maktkamp tar sin början.
I föreställningen har man förvandlats Lillans scen till en ö där elva skådespelare står i centrum redo att ta sig an det här med etik och moral, godhet och ondska, liv och död. Och, förstås, en massa sand mellan tårna. För att återskapa ön från boken har man transporterat in hela 15 ton sand på scenen.

Biljetter köper du online
Ordinarie biljettpris är 295 kronor. Med Kulturkortet får du finfin rabatt på priset och betalar endast 225 kronor för att ta del av en modern klassiker med svärta. Biljetter köper du digitalt via Helsingborgs stadsteaters webbplats. Flugornas herre har premiär lördag 24 september och spelas till och med 29 oktober. Föreställningen är två timmar och 40 minuter lång. I den tiden ingår det förstås också en paus för att du ska slippa sitta och hålla dig under hela föreställningen. Inneboende ondska kan bubbla fram på flera olika sätt …

Vad: modern klassiker med svärta
När: 24 september–29 oktober
Var: Helsingborgs stadsteater
Entré: ordinarie biljettpris är 295 kronor, med Kulturkortet betalar du endast 225 kronor

Foto: Mattias Berglund